Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Τουριστικών Δήμων

 

t_dimoilogo

Δίκτυο Τουριστικών Δήμων
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Τουριστικών Δήμων

Κυρίες και Κύριοι,
Αυτές τις ημέρες συζητείται στην Βουλή το Σχέδιο Νόμου "Σύστημα Άυλων Τίτλων κ.λ.π.", όπου στο άρθρο 23 προβλέπεται η μείωση του 2% σε 0,5%. Το 2% είναι το τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο εισπράττεται από τους πελάτες των ξενοδοχείων και αποδίδεται στους Δήμους καθώς και το ανάλογο τέλος εκδιδομένων λογαριασμών το οποίο επίσης εισπράττεται από τους πελάτες εστιατορίων, καφετεριών και λοιπών καταστημάτων και αποδίδεται επίσης στους Δήμους.
Το μέτρο αυτό συγκαταλέγεται στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Πρωθυπουργός για την τόνωση του τουρισμού. Επ΄αυτών έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1) Υπάρχει η δυνατότητα να προωθηθούν μια σειρά μέτρα για την στήριξη του τουρισμού μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας όπως είναι η μείωση του "σπατόσημου", η μείωση τελών στάθμευσης στα αεροδρόμια, η μείωση ΦΠΑ κ.λ.π. (Παράδειγμα η Κύπρος).
2) Δεν κατανοούμε την επιμονή για το 2%, που αφορά έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι του Κράτους. Εφόσον μάλιστα προχωρήσει η ρύθμιση, μεταφέρονται σημαντικά εισοδήματα προς όφελος κυρίως των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και μάλιστα χωρίς δεσμεύσεις για τις τιμές και τις θέσεις εργασίας.
3) Το 2% το χρησιμοποιεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να στηρίξει τις υποδομές αλλά και τις λειτουργικές δαπάνες που απαιτούνται από την αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού. Στην ουσία το τέλος αυτό, το οποίο καθιερώθηκε από το 1976 και το οποίο επιβάλλεται στην τοπική κατανάλωση, καλύπτει την αδυναμία του κρατικού προϋπολογισμού να καλύψει τις επιπλέον δαπάνες των Δήμων και Κοινοτήτων. Είναι ένα ώριμο τέλος πλήρως ανταποδοτικό και δίκαιο, δεδομένου ότι επιστρέφει ως επένδυση και παροχή υπηρεσίας στον τουρισμό και την κοινωνία. Το τέλος αυτό χρησιμοποιείται επίσης από τους Δήμους των ιαματικών πηγών για την συντήρηση και ανακαίνιση των ίδιων των πηγών και εγκαταστάσεων.
4) Το τέλος αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και σε πολλές περιπτώσεις όπως στα μικρά νησιά και στους μικρούς επαρχιακούς τουριστικούς Δήμους, αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους.
5) Η ουσιαστική επομένως κατάργησή του σημαίνει το κλείσιμο πολλών Δήμων των νησιών και της επαρχίας, την πλήρη απαξίωσή τους, δεδομένου ότι αδυνατούν να παρέχουν και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες και βέβαια αυτό θα αποβεί σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και σε βάρος του ίδιου του τουρισμού.
6) Να ληφθεί επίσης υπόψιν ότι στην τρέχουσα χρήση οι προϋπολογισμοί και τα προγράμματα έργων των Δήμων έχουν καταρτιστεί και ψηφισθεί, λαμβάνοντας υπόψιν τα έσοδα από το συγκεκριμένο τέλος. Η αφαίρεση επομένως των συγκεκριμένων εσόδων τινάζει ουσιαστικά τα πάντα στον αέρα και οδηγούμαστε σε πλήρη αδυναμία εκτέλεσης προϋπολογισμών και προγραμμάτων.
7) Δυστυχώς ενώ εξαγγέλθηκε η απόφαση που οδηγεί στην μείωση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν υπήρξε ανάλογη πρόβλεψη για αντικατάσταση του τέλους από κάποια άλλα έσοδα. Κακώς μάλιστα αναφέρονται τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία αφορούν τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες και για τις οποίες ούτως ή άλλως το ποσό είναι ανεπαρκές.
Κυρίες και Κύριοι,
Α) Η σημερινή μας παρουσία είναι ουσιαστικά μια κραυγή αγωνίας της Ελλάδας των νησιών και της επαρχίας που προσπαθεί να κρατηθεί, να ζήσει και να αναπτυχθεί. Είμαστε εκείνοι που ενδιαφερόμαστε για τον τουρισμό, είμαστε οι βασικοί εταίροι του τουρισμού πάνω στον οποίο στηρίζονται οι οικονομίες μας και οι κοινωνίες μας. Δεν αντιδικούμε με τους μικροεπαγγελματίες και άλλες παραγωγικές τάξεις. Αντιθέτως ζητούμε την συνεργασία τους και τον κοινό βηματισμό για να μπορέσουμε ως τοπικές κοινωνίες να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής των κατοίκων μας αλλά και τις προσφερόμενες παροχές στους επισκέπτες μας.
Β) Ζητούμε να μην ψηφιστεί η επίμαχη διάταξη και εφόσον υπάρχει πρόθεση αντικατάστασης των εσόδων, να έρθει προς ψήφιση σε επόμενο νομοσχέδιο ώστε να εξασφαλισθεί τουλάχιστον το ισόποσο.
Γ) Καλούμε τα Πολιτικά Κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους μαζικούς φορείς, τους πολίτες και τα ΜΜΕ να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας.
Η Επιτροπή
1.Κουνενάκης Δημήτρης
Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Για το δίκτυο Τουριστικών Δήμων
2. Αλιφέρης Τάσος
Δήμαρχος Τήλου
Για το Συμβούλιο Νησιωτικών Δήμων & Κοινοτήτων
3. Πουσαίος Γιώργος
Δήμαρχος Ιου
Για το Δίκτυο αειφόρων νήσων Αιγαίου «Η ΔΑΦΝΗ»
4. Τερζίδης Δημήτρης
Δήμαρχος Κιλκίς
Για το Σύνδεσμο Δήμων & Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

Στοιχεία για τα έσοδα των δήμων και κοινοτήτων των ΚΥΚΛΑΔΩΝ από Κοινή Γνώμη εδω

3 σχόλια:

  1. Βλέποντας τα ονόματα της ΕΠιτροπής με πιάνει θλίψη για τους δικούς μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1.Η κυβέρνηση, με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, συνεχίζει την πολιτική που τόσο εδώ, όσο και στις άλλες χώρες δημιούργησαν την τωρινή κρίση. Την μεταφορά δηλαδή, δημόσιας περιουσίας και πόρων στις τσέπες ιδιωτών και «φίλων». Την μεταφορά του παραγόμενου πλούτου από τους πολλούς στους λίγους.



    Ότι έκαναν με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τα δομημένα ομόλογα, ότι έκαναν με τη δημόσια περιουσία και τους «μοναχο-φαγάδες» του Εφραίμ, το ίδιο κάνουν τώρα αφαιρώντας θεσμοθετημένους πόρους των δήμων και παραχωρώντας τους στους «εξαθλιωμένους» μεγαλοξενοδόχους που είναι οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από τυχόν εφαρμογή του μέτρου..



    Τελικά σ'αυτή τη χώρα οι πιο αναξιοπαθούντες, για τους οποίους πάρθηκαν αμέσως «στοχευμένα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι οι τραπεζίτες και οι μεγαλοξενοδόχοι ...; Οι υπόλοιποι ας περιμένουν τα ψίχουλα απ' το μεγάλο φαγοπότι.



    Η κυβέρνηση της ΝΔ, κινούμενη στα όρια της νομιμότητας, ουσιαστικά καταργεί τους ψηφισμένους προϋπολογισμούς των δήμων, τους σχεδιασμούς και τα προγραμματισμένα έργα.

    Ενώ είχε απόλυτη επίγνωση του θέματος ( ΚΕΔΚΕ-ΔΤΔ 25-6-2008) συνεχίζει την μακροχρόνια απαξιωτική της πολιτική, του οικονομικού στραγγαλισμού των Συνταγματικών Θεσμών της Αυτοδιοίκησης. Παρακρατώντας και μη αποδίδοντας ...;χρόνια τώρα πόρους των ΟΤΑ, υπόσχεται Ομόλογα ...;

    Στο Δήμο Αγίου Νικολάου τα έσοδα πιθανόν να μειωθούν πάνω από 2.000.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα μπορεί να γίνει κανένα έργο τουριστικής υποδομής, προβολής και υποστήριξης.

    Αλήθεια, η κυβέρνηση των δύο προϋπολογισμών και των τριών προγραμμάτων σταθερότητας μέσα σ' ένα τρίμηνο, πώς θα υποκαταστήσει τα απολεσθέντα έσοδα των δήμων; Με τον ίδιο τρόπο που πληρώνει τα έξοδα των νοσοκομείων;





    2.Οι μεγαλοξενοδόχοι ζητούν την κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων κάθε φορά που μπορούν να επικαλεστούν πραγματικά ή φανταστικά προβλήματα. Αν και δεν το πληρώνουν οι ίδιοι, αν και γνωρίζουν ότι έχει βοηθήσει σημαντικά στην βελτίωση των υπηρεσιών των τουριστικών δήμων, ζητούν επίμονα την κατάργηση του, για ίδιον όφελος και δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό θα πλήξει και τα μακροχρόνια συμφέροντά τους. Στην πράξη, η μείωση του τέλους, δεν συμβάλει ούτε στην μείωση των τιμών, ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας Μόνο μια κυβέρνηση με προγραμματισμό διμήνου θα έκανε δεκτό το αίτημά τους.



    Οι μικροί επαγγελματίες του τουρισμού πρέπει να ξέρουν ότι πριονίζεται το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται. Κακές δημοτικές υπηρεσίες παράγουν κακό τουριστικό προϊόν. Η πρόσκαιρη ανάσα που μπορεί να προσφέρει σε χειμαζόμενες επιχειρήσεις, θα συνοδευτεί από υποβάθμιση των τουριστικών περιοχών και θα απαιτήσει πολλαπλάσια έξοδα για την αποκατάσταση τους. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις θα είναι μεγάλες, αφού αφαιρείται ένα σημαντικό εργαλείο από το Δήμο, ένα συλλογικό φορέα που μπορεί πραγματικά να τους στηρίξει.

    Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι λίγοι έχοντες, που δεν θα συμβάλουν για όσα ωφελούνται. Όσοι αντιλαμβάνονται τον τουρισμό σαν αρπαχτή, όσοι κερδίζουν καταστρέφοντας το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον που έρχεται να απολαύσει ο επισκέπτης, ο τουρίστας.



    Την ίδια στιγμή, οι δημότες, μαζί με τις μεγάλες δυσκολίες που θα φέρει η οικονομική κρίση, θα υποστούν και την υποβάθμιση της καθημερινότητας τους.



    3. Δεν νοείται να εξομοιώνεται ένας κυρίως Τουριστικός Δήμος με ένα αμιγώς αστικό ή αγροτικό ή βιομηχανικό. Ο Δήμος δεν μπορεί να περιμένει την ...;ελεημοσύνη κάθε συγκεντρωτικής και αδιάφορης κυβέρνησης.

    Το Δημοτικό Τέλος είναι ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο για το τόπο. Με βάση τις αρχές της ανταποδοτικότητας, της διαφάνειας, του ορθολογισμού, της πλήρους αντιστοίχησης και της αποτελεσματικότητας οι Δήμοι μπορούν να χαράξουν το μέλλον της περιοχής τους, αντιπαρέρχοντας κάθε είδους κρίση.



    Για την ενίσχυση του Τουρισμού από τo Κεντρική Κράτος υπάρχουν πολλαπλές δυνατότητες και επιλογές, αλλά όχι πράξεις εις βάρος των εκλεγμένων Αυτοδιοικητικών Θεσμών.





    Καλούμε ιδιαίτερα τις Τοπικές πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν άμεσα και υπεύθυνα στην επιχείρηση καταλήστευσης των πόρων των δήμων.

    Καλούμε τους πολίτες να αγωνιστούν για να ανατραπεί η καταστροφική για τον τόπο κυβερνητική απόφαση.



    ΣΥΡΙΖΑ Σ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 5/3/2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Δημοτικό Τέλος είναι ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο για το τόπο,αν ο εκαστοτε δήμος/κοινότητα εισπράτει το 2% απο όλους τους επιχειρηματίες και το επενδύει όπως πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή