Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Ηχος και Φώς απο τα Κοινοτικά συμβούλια Αντιπάρου

Τα ακούσματα είναι όνειδος για το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης
1. Αρνηση να γραφτούν στα πρακτικά οι απόψεις της Αντιπολίτευσης
Η πρόεδρος σε αργία η οχι?


2.Αρκετά σας ανεχτήκαμε εδώ μέσα

απαραιτητο το Quick Time
μπορειτε να τα κατεβασετε απο koino.anti.mp3 καιanoxi.mp3 δεξι κλικ save as

Δύο παρατηρήσεις
κατά τον κανονισμό λειτουργίας κοινοτικού συμβουλίου
1.Ο Κοινοτικός Σύμβουλος δικαιούται να θέσει θέμα διαδικασίας κατά τη συζήτηση, αν κατά την κρίση του παραβιάζεται ο Κανονισμός Λειτουργίας από τον Πρόεδρο ή άλλο μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου και να ζητήσει να αποφανθεί το συμβούλιο. Στην περίπτωση αυτή ο Πρόεδρος θέτει άμεσα το θέμα για ψήφιση και το συμβούλιο αποφαίνεται, χωρίς αγορεύσεις και διαλογικές συζητήσεις

2. Στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, όπως και στην περίπτωση ματαίωσής της, τηρούνται πρακτικά με ευθύνη του κοινοτικού υπαλλήλου.

Στα πρακτικά καταχωρούνται οι συζητήσεις, ψηφοφορίες, αποφάσεις και μειοψηφούσες γνώμες.

Αλλά είπαμε ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Α ναι Κύριε Γενικέ Γραμματέα πότε σκοπεύετε να συναντήσετε την Αντιπολίτευση Αντιπάρου?

Απο ομάδα πολιτών Αντιπάρου εστάλη πρός τους βουλευτές Κυκλάδων και τον Περιφερειάρχη
Νοτίου Αιγαίου το εξής email

Καλύτερα απολαύστε το Lily was here

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Μανέτας εξώδικο.. (Θράσους) και (γελοιότητας )εγκώμιο

Χθες ο δικαστικός επιμελητής στη Πάρο είχε δουλειά μοίραζε εξώδικα προς εφημερίδες και πολίτες από την διαμαρτυρόμενη καλούσα και πέραν κάθε αμφισβήτησης ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ επαναλαμβάνουμε ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΚΥΡΙΑ ΜΑΝΕΤΑ ΦΑΡΟΥΠΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ και ο τρόμος σκέπασε τα δυο νησιά
Ιδου

Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Βαρβάρας Φαρούπου Μανέτα, Προέδρου Κοινότητας Αντιπάρου, κατοίκου Αντιπάρου

Προς τους

1.. Ιωάννη Κων/νου Λεβεντάκη, κάτοικο Αντιπάρου

2. Κων/νο Ιωάννη Φαρούπο, κάτοικο ομοίως

3. Ελένη Βιάζη, συζ. Ι. Αναγνωστοπούλου ,κάτοικο ομοίως

4. Νικόλαο Ραγκούση-Λαουτάρη, κάτοικο Πάρου (Αγιοι .Απόστολοι, Νάουσα), ως ιδιοκτήτη, εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας "Φωνή της Πάρου" και 5. Κων/νο Κ. Αργουζή, κάτοικο Πάρου, ως ιδιοκτήτη, εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας "Παριανός Τύπος"

Μετά τις προφορικές διαμαρτυρίες μου που δεν έφεραν αποτέλεσμα, διαμαρτύρομαι και πάλι με την παρούσα διότι:

Μολονότι, έχω εκλεγεί νομίμως ως Πρόεδρος της Κοινότητας Αντιπάρου κατά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του έτους 2006, η δε εκλογή μου έχει επικυρωθεί αμετάκλητα με τις υπ' αριθ. 285/2006 και 150/2007 αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, εν τούτοις εσείς προβαίνετε σε δυσφημιστικές, υποτιμητικές και προσβλητικές για το πρόσωπο μου. δημόσιες δηλώσεις και δημοσιεύσεις και ειδικωτερα:

Α. Ο πρώτος από σας 1. Λεβεντάκης ισχυρίζεστε ενώπιον τρίτων: οτι δεν με αναγνωρίζετε ως νομίμως εκλεγείσα Πρόεδρο της Κοινότητας μη αναγνωρίζοντας την σημερινή Κοινοτική Αρχή ως νόμιμη……Στη συνέχεια αναγράφονται όλα τα δημοσιεύματα των εφημερίδων κα καταλήγει..

ήσαν παράνομες αλλά απλώς ότι τα ελεγχθέντα στοιχεία ήσαν Ελλιπή, χωρίς

φυσικά να προδικάζεται ότι εάν συμπληρωθούν οι ατέλειες θα αποδεικνύεται

ότι οι μεταδημοτεύσεις έγιναν παρανόμως. Και πρέπει να τονισθεί ότι

ουδέποτε εκλήθηκα από το σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να παράσχω εξηγήσεις, στερηθείσα έτσι το συνταγματικό μου δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως

Εξάλλου, όπως επίσης καλά γνωρίζετε, η επιβληθείσα σε μένα πειθαρχική ποινή της προσωρινής αργίας ενός (1) μηνός μου επεβλήθη όχι διότι οι εν λόγω μεταδημοτεύσεις ήσαν παράνομες, αφού δεν απεδείχθη) κάτι τέτοιο, αλλά διότι αρνήθηκα να παράσχω στην δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία για. τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, σεβόμενη το συνταγματικό δικαίωμα του


απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των συγκεκριμένων πολιτών που.ζήτησαν την μεταδημότευση τους.

Εξάλλου είναι ηλίου φαεινότερο ότι ακόμα κι αν εθεωρούντο παράνομες οι εν

λόγω μεταδημοτεύσεις, τούτο δεν σημαίνει φυσικά ότι αλλοιώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα με το οποίο εξελέγην Πρόεδρος της Κοινότητας,, όπως εσείς ψευδώς ισχυρίζεσθε, αφού λόγω της μυστικότητας της ψηφοφορίας δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τί εψήφισε ένας έκαστος εκ των πολίτων που μεταδημότευσαν ώστε να γνωρίζουμε πόσες ψήφους εξ αυτών ακριβώς έλαβε η σημερινή πλειοψηφία και πόσες η μειοψηφία.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Και με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου Διαμαρτύρομαι για τις πιο πάνω δηλώσεις και. τα δημοσιεύματα σας και Σας καλώ όπως εντός πέντε (5) ημερών από την νόμιμη κοινοποίηση της παρούσας ανακαλέσετε εγγράφως τα! ανωτέρω, δηλώσεις και δημοσιεύματα, με αντίστοιχες δημοσιεύσεις στις ίδιες ως άνω εφημερίδες, άλλως σας δηλώνω ότι θα λάβω όλα τα υπό του Νόμου προβλεπόμενα μέτρα για την ποινική δίωξη σας και την πλήρη αστική αποζημίωση μου.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την παρούσα προς ένα έκαστο των προς ους, απευθύνεται, προς' γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφου ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεως.

Πάρος 25/1/2009
Η Διαμαρτυρόμενη Ο πλήρεξ. Δικηγόρος

και Καλούσα

Βαρβάρα Φαρούπου Μανέτα Αλεξανδρος Σ. Τριτσιμπιδας

Για οσους δεν καταλαβαν


Εξάλλου είναι ηλίου φαεινότερο ότι ακόμα κι αν εθεωρούντο παράνομες οι εν
λόγω μεταδημοτεύσεις, τούτο δεν σημαίνει φυσικά ότι αλλοιώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα με το οποίο εξελέγην Πρόεδρος της Κοινότητας,

Τι και αν λέει το άρθρο 52 του συντάγματος

Η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση. Νόμος ορίζει τις ποινικές κυρώσεις κατά των παραβατών της διάταξης αυτής.
ΑΦΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ
ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΛΑΟ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Έχουμε καλέσει ειδικό Επιστήμονα να αναλύσει το εξώδικο μέχρι τότε οι δηλώσεις των τρομοκρατημένων πολιτών εκδοτών και λοιπών φιλήσυχων κατοίκων Πάρου -Αντιπάρου όπως
θα δημοσιευθούν στον Αυριανό ΠΑΡΙΑΝΟ ΤΥΠΟ

Δήλωση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα

Περισσεύει το θράσος της κ. Μανέτα. Αντί να αποδεχθεί και να κατανοήσει ότι έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση με τις παράνομες πράξεις με τις οποίες έχει προβεί τόσο προεκλογικά όσο και μετά τη διενέργεια των εκλογών, για μια ακόμα φορά αποπειράται να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους και τον Τύπο. Η κ. Μανέτα πρέπει να ξέρει ότι σε λίγο καιρό θα είναι υπόδικος εξαιτίας των παρανομιών που έχει διαπράξει κυρίως με τις παράνομες μεταδημοτεύσεις. Πάντως από σήμερα είναι υπόλογος απέναντι στο λαό της Αντιπάρου. Θεωρώ ότι ο Τύπος δεν πρέπει να εκβιάζεται ούτε να απειλείται. Πρέπει να αφήνεται ελεύθερος και ανεμπόδιστα να κάνει τη δουλειά του. Δεν θεωρώ ότι η κ. Μανέτα έχει θιγεί από την παρουσίαση της πραγματικότητας όπως έχουν κάνει οι εφημερίδες μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και δηλώνω ότι θα βρεθώ στο πλευρό οποιουδήποτε δημοσιογράφου ή εντύπου απειληθεί από την κ. Μανέτα. Θεωρώ ότι ο Τύπος έχει παρουσιάσει με πλήρη αντικειμενικότητα χωρίς να προσθέσει το παραμικρό από αυτά που αντικειμενικά συμβαίνουν. Η κ. Μανέτα αντίθετα όχι μόνο δεν έχει θιγεί από τα γραφόμενα στον Τύπο αλλά η μεταχείριση που της έχει επιφυλαχθεί θα έλεγα ότι μέχρι σήμερα είναι και επιεικής. Η κ. Μανέτα έχει κάνει πολύ χειρότερα πράγματα για να προσπαθεί σήμερα να εμφανισθεί ως θιγμένη. Και η δικαιοσύνη και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας οφείλουν να μας απαλλάξουν το ταχύτερο δυνατό από την παρουσία της συγκεκριμένης κυρίας μιας και έχει απωλέσει πλέον και το ελάχιστο ίχνος κύρους με αυτά που έχει πράξει. Ακόμα και σήμερα παρανομεί. Ακόμα και σήμερα που βρίσκεται σε αργία παραβιάζει το νόμο ασκώντας παρανόμως τα καθήκοντα της προέδρου. Θα πρέπει και σε αυτό το σημείο ο Γενικός Γραμματέας να παρέμβει και θα έλεγα ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τολμάει να στέλνει εξώδικα στον Τύπο και τους δημοσιογράφους πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της και να καταλάβει ότι με την παρουσία της και με τις πράξεις της έχει βλάψει ανεπανόρθωτα το συμφέρον των δημοτών της Αντιπάρου. Η κ. Μανέτα δεν μπορεί πλέον να παίξει στη θέση της προέδρου. Η μεγαλύτερη υπηρεσία που έχει να προσφέρει είναι να τα μαζέψει και να φύγει από την Αντίπαρο.

Δήλωση του Κώστα Αργουζή

«Η Αντίπαρος θυμίζει ακυβέρνητη πολιτεία και γι’ αυτό ευθύνες έχει πρωτίστως η πρόεδρος της κοινότητας. Αντί να ασχολείται με εξώδικα κατά των τοπικών εφημερίδων και των πολιτικών της αντιπάλων, τα οποία, χωρίς να λύνουν προβλήματα, βάζουν λάδι στη φωτιά, η πρόεδρος κ. Βαρβάρα ΦαρούπουΜανέτα θα έπρεπε για λόγους πολιτικής δεοντολογίας να βρει τρόπους γόνιμης επικοινωνίας και συνεργασίας με την αντιπολίτευση.

Η μία ψήφος που χωρίζει τις δύο κοινοτικές παρατάξεις δεν παρέχει την πολυτέλεια της διαίρεσης και της τόσο έντονης αντιπαράθεσης, που πλήττει καίρια την αναπτυξιακή πορεία της Αντιπάρου.

Η κ. Μανέτα τυπικά και ουσιαστικά είναι η νόμιμα εκλεγμένη πρόεδρος, μέχρι να τελεσιδικήσουν οι διάφορες προσφυγές των αντιπάλων της, με τις οποίες αμφισβητείται η νομιμότητα της εκλογής της και εφόσον οι δικαστικές αποφάσεις τους δικαιώσουν.

Ως γνωστόν όμως οι δικαστικοί αγώνες έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια και είναι βέβαιο ότι θα έχει λήξει η θητεία της κ. Μανέτα, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί. Στο μεταξύ ένα ολόκληρο νησί θα ταλαιπωρείται και οι κάτοικοι της Αντιπάρου αντί να βλέπουν την υλοποίηση των έργων υποδομής που έχει ανάγκη το νησί, θα βιώνουν στείρες και χωρίς κανένα όφελος αντιπαραθέσεις . Ο «Παριανός Τύπος» θα συνεχίζει να ενημερώνει τους κατοίκους της Αντιπάρου για τα συμβαίνοντα στο νησί στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας , με σεβασμό στην αλήθεια και χωρίς να υπηρετεί σκοπιμότητες της μιας ή της άλλης πλευράς».

Δήλωση του Νίκου Ραγκούση Λαουτάρη

Ο εκδότης ιδιοκτήτης και διευθυντής της εφημερίδας «Φωνή της Πάρου» Νίκος Ραγκούσης Λαουτάρης από την πλευρά του δήλωσε στην εφημερίδα μας:

«Η λογική κάθε έννομης συμπεριφοράς έχει καταστρατηγηθεί επανειλημμένως στην Αντίπαρο. Και αυτό δεν είναι μια δήλωση κακόβουλη ή δήλωση που θίγει την κυρία πρόεδρο. Είναι συνέπεια συγκεκριμένων γεγονότων που καλύπτονται από επίσημα ντοκουμέντα κυβερνητικών και άλλων παραγόντων. Όταν δεν υπακούεις στις εντολές του υπουργού Εσωτερικών, όταν αδιαφορείς με τις οδηγίες του Γ.Γ. της Περιφέρειας ο οποίος αναγκάζεται να την τιμωρήσει με τέσσερις μήνες αργία, όταν δεν συμμορφώνεται με την εισαγγελική οδηγία, τότε τα ίδια τα γεγονότα δίνουν τον χαρακτηρισμό που πρέπει στην κυρία που μας στέλνει το εξώδικο. Το εξώδικο που στάλθηκε σκοπό έχει να τρομοκρατήσει τους Αντιπαριώτες –γιατί φυσικά δεν μπαίνει θέμα τρομοκράτησης των εφημερίδων- και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη για το θέμα που έχει προκύψει με το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Είναι φαιδρό να επικαλείται η κ. Μανέτα ότι δεν υπάρχει θέμα παρανομίας στις μεταδημοτεύσεις που έγιναν αφού δεν γνωρίζουμε τι ψήφισε ο κάθε ένας από τους 37 που μεταδημότευσαν. Είναι επίσης πολύ σοβαρό αδίκημα να υπαινίσσεται ότι το σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης δεν ενήργησε σωστά κατά τη διαδικασία ελέγχου αφού δεν της ζήτησε να δώσει εξηγήσεις.

Τέλος είναι πολύ καλό που η κ. Φαρούπου - Μανέτα διάλεξε το δρόμο το δικαστικό γιατί με την ευκαιρία αυτή θα απαντηθούν όλα τα θέματα που μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα τεκταινόμενα στο νησί της Αντιπάρου.

Με την ευκαιρία αυτής της εξέλιξης (εξώδικο) είναι πολύ χρήσιμο ο Γ.Γ. της Περιφέρειας και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση στην Αντίπαρο γιατί προσβάλλεται το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών της χώρας μας».

Δήλωση του Δημάρχου Πάρου Χρήστου Βλαχογιάννη

Από τη στιγμή που οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης έχουν επιληφθεί και βγήκε το πόρισμα εάν υπάρχουν ευθύνες αυτές θα καταλογιστούν. Σημασία έχει ότι η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στα αρμόδια όργανα που θα αποφασίσουν. Τώρα σχετικά με τα δημοσιεύματα θεωρώ ότι ο κάθε δημοσιογράφος θα πρέπει πριν δημοσιεύσει μια είδηση να την έχει απόλυτα διασταυρώσει και εμείς οι αιρετοί θα πρέπει όχι με το παραμικρό να προσπαθούμε να φιμώσουμε τον τύπο και κατ’ επέκταση τη σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Δήλωση του Γιάννη Λεβεντάκη

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Κοινότητας Αντιπάρου Γιάννης Λεβεντάκης σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας τόνισε τα εξής:

«Το πολιτικό αλτσχάϊμερ της κυρίας Βαρβάρας Φαρούπου - Μανέτα συνεχίζεται τώρα και με εξώδικα, απειλές, μηνύσεις και χρηματικές απολαβές ενάντια σε δυο εφημερίδες, δημοσιογράφους και σε όλη την αντιπολίτευση και στον κάθε ένα ξεχωριστά. Η κ. Φαρούπου – Μανέτα νομίζει ότι έτσι θα κρυφτεί από το σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που την έχει παραπέμψει στον Εισαγγελέα εφετών. Επίσης νομίζει ότι θα κρυφτεί από τον ένα μήνα αργία που την έχει θέσει το Σ.τ.Ε. ενώ εκείνη συνεχίζει να βρίσκεται και να διοικεί την Κοινότητα μη σεβόμενη τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς. ταυτόχρονα με αυτή την πράξη (εξώδικο) απαξιώνει το θεσμό του Προέδρου και δείχνει τον τρόπο που διοικεί το νησί και υπηρετεί τους συμπολίτες μας».

Δήλωση του κοινοτικού Συμβούλου Κώστα Φαρούπου

Η κ. Μανέτα ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, τον οποίο ακολούθησε, όταν ο κ. Μερεμέτης δημοσίευσε πρώτος την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου της Περιφέρειας το οποίο την καταδίκασε σε τεσσάρων μηνών αργία, διότι αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία των μεταδημοτεύσεων παρά τα έγγραφα της Περιφέρειας την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών και την παραγγελία του εισαγγελέα. Θα θυμάστε και τότε ότι είχε ισχυριστεί ότι το δημοσίευμα ήταν ψευδές, ότι όλα αυτά είναι ψεύδη και συκοφαντίες στο πρόσωπό της. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι το δημοσίευμα ήταν εντελώς αληθινό. Τώρα έχουμε την έκθεση των ελεγκτών επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης η οποία μιλάει για 37 παράνομες μεταδημοτεύσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα έχει αλλοιωθεί. Και κατά συνέπεια από ένα αλλοιωμένο εκλογικό σώμα προήλθε το σημερινό κοινοτικό συμβούλιο. Δεν λέμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Γιατί η κ. Μανέτα δεν κινείται πειθαρχικά ή ποινικά εναντίον όλων αυτών που λέει ότι τη συκοφαντούν; Δηλαδή εναντίον του πειθαρχικού συμβουλίου της Περιφέρειας, εναντίον του Συμβουλίου της Επικρατείας, εναντίον των ελεγκτών επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης… Το εξώδικο αποτελεί άλλη μια προσπάθεια φίμωσής μας. Φίμωσης κάθε φωνής η οποία αποκαλύπτει τις ανομίες αυτής της κυρίας.

Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν το ότι ενώ βρισκόταν σε αργία καθόταν στο τραπέζι του κοινοτικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 26 Ιανουαρίου, έκανε εισηγήσεις δίπλα από τον αντιπρόεδρο και γενικά συμπεριφερόταν ως πρόεδρος, μη φοβούμενη την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου, μη σεβόμενη τη νομιμότητα. Και έρχεται τώρα να μας εγκαλέσει ότι εμείς παραβιάζουμε τη νομιμότητα;

Επιπλέον οι σύμβουλοί της στο τελευταίο κοινοτικό συμβούλιο αρνήθηκαν επίμονα να γραφτεί η τοποθέτησή μου στα πρακτικά οπότε αναγκάστηκα να αποχωρήσω από την αίθουσα διότι εκείνοι δεν με αναγνωρίζουν και μου έλεγαν δεν είμαι σύμβουλος.

Τα ψέματα έχουν τελειώσει για την κ. Μανέτα. Αρχίζουν να αποκαλύπτονται όλα αυτά που έχει διαπράξει. Όμως το χειρότερο από όλα δεν είναι η συμπεριφορά της. Το χειρότερο είναι ότι δεν γίνεται έργο σε αυτόν τον τόπο. Και αυτό θα το πληρώσουμε στο μέλλον όλοι μας.

Δήλωση του υποψηφίου κοινοτικού συμβούλου Κώστα Γρίσπου

Το εκλογικό σώμα των δημοτικών εκλογών του 2006 νοθεύτηκε με παράνομες εγγραφές στο δημοτολόγιο της κοινότητας Αντιπάρου που αγγίζουν το 4% του εκλογικού σώματος. τελεία και παύλα. Η κυρία Μανέτα δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση να είναι πρόεδρος της Αντιπάρου που πρέπει να εκλέγεται ελέω λαϊκής βούλησης και όχι ελέω παράνομων μεταδημοτεύσεων. Τα πυροτεχνήματα – εξώδικα δεν μπορούν να φοβίσουν ούτε την ελευθεροτυπία, ούτε και την αντιπολίτευση της Αντιπάρου.

Εξάλλου αυτός που πρέπει να φοβάται είναι αυτός που παραβιάζει τη νομιμότητα και όχι εκείνοι που εξιστορούν τις παραβιάσεις στα έντυπά τους και οι πολίτες που αντιστέκονται και θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους την εξασφάλιση χρηστής διοίκησης στην Αντίπαρο».

ο ειδικός επιστήμων επί της Μανετικής σχολιάζοντας το σημείο του εξώδικου όπου αναφέρεται στο συνταγματικό

δικαίωμα των πολιτών για προστασία του απορρήτου των στοιχείων τους μας έδωσε μια εγκύκλιο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Κονταξή που καταλήγει

Ενόψει όλων όσων έχουν εκτεθεί καθίσταται φανερόν και έξω από κάθε αμφισβήτηση ότι στοιχεία που συνοδεύουν την μεταδημότευση και αυτήν ταύτην την απόφαση περί αυτής -είτε υπάρχουν στα γραφεία αρχεία του Δήμου ή της Κοινότητας είτε βρίσκονται σε άλλη υπηρεσιακή πηγή και αποδεικνύουν την κατοικία και τα οποία είναι δυνατόν να θεμελιώσουν δικαίωμα ενδιαφερομένου για μεταδημότευση και να ελεγχθεί εάν η γενόμενη μεταδημότευση και η περί αυτής απόφαση είναι νόμιμη- πρέπει να γνωστοποιούνται σ` αυτόν που έχει έννομο συμφέρον και ειδικότερα δε και σ` αυτόν που έχει συμμετάσχει σε εκλογές -κατά μείζονα λόγο ως υποψήφιος πρόεδρος- και έχει καταφύγει ή πρόκειται να καταφύγει στο δικαστήριο για ακύρωση των εκλογών που στηρίζεται στον άνω λόγο, έστω και αν στα έγγραφα αυτά περιέχονται και προσωπικά στοιχεία άλλων, δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά εκτιμώνται από το δικαστήριο (πρβλ. ΣτΕ 1426/ 2004,3184/2003). Να σημειωθεί ειδικότερα ότι τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται, όπως καθιστά σαφές και το τμήμα των φορολογικών δηλώσεων που αναφέρεται στη διεύθυνση κατοικίας του δηλούντος τα οποία και έχουν αυξημένη αποδεικτική δύναμη κατά τη νομολογία του ΣτΕ (βλ. τις ως άνω αποφάσεις). IV.

Εκτός όμως από την παραπάνω διοικητική προστασία του δικαιώματος πρόσβασης-γνώσης υπάρχει και η άμεση και πλέον αποτελεσματική προστασία προς ικανοποίηση του δικαιώματος αυτού με την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κατά το άρθρο 25 παρ. 4β Ν 1756/1988 (Οργανισμός Δικαστηρίων). Συγκεκριμένα, κατά το άνω άρθρο ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών "δικαιούται να παραγγείλει στις υπηρεσίες του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών κοινής ωφέλειας και όλων γενικά των επιχειρήσεων του Δημοσίου Τομέα, να παραδώσουν έγγραφα ή να χορηγήσουν αντίγραφα τους, όταν το ζητήσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που έχουν δικαίωμα ή έννομο συμφέρον, εκτός αν πρόκειται για έγγραφα από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 261 του ΚΠΔ". Παρόμοια αρμοδιότητα καθιερούται με ειδικές διατάξεις π.χ. 1445 ΑΚ.

Καθίσταται σαφές ότι ο Εισαγγελέας εφαρμόζει το άνω άρθρο σε συνδυασμό με το άρθρο 5 Ν 2690/1999 (που είναι νεότερο) και με τις άλλες ειδικές διατάξεις, οι οποίες μάλιστα μπορεί να παρέχουν μείζονα προστασία (πρβλ. γι` αυτό ΣτΕ 3943/1995 Αρμ 1996,100). Η άνω Εισαγγελική παραγγελία σκοπόν έχει την προστασίαν του πολίτη [βλ. και Τάχο - Ερμηνεία του ΚΔΔ (2006) σελ. 229 και Ελληνικό Διοικητικό Δίκαιο (2005) σελ. 754] και δη "δικαστική" προστασία αυτού (πρβλ. Συνήγορο του Πολίτη, ΠοινΔ 2005,175 στο τέλος) δεδομένου ότι η σχετική διάταξη του Εισαγγελέα φέρει χαρακτήρα δικαστικής πράξης-διάταξης, αφού προέρχεται από δικαστικό λειτουργό στα πλαίσια αυτής του της ιδιότητας. Είναι γνωστόν ότι ο Εισαγνελέας είναι ισόβιος δικαστικός λειτουργός με προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία (βλ. άρθρα 87 επ. Σ).

Ετσι η Εισαγνελική διάταξη είναι δεσμευτική για την διοίκηση, η οποία υποχρεούται να χορηγήσει τα έγγραφα, έστω και αν έχει άλλη άποψη. Υπεύθυνος είναι ο συντάκτης της Εισαγγελικής Διάταξης. Η αρμοδιότητα υπ` αυτού στηρίζεται σε ρητή διάταξη νόμου. Είναι δε αυτοτελής και ανεξάρτητη κάθε άλλης.
Μπορεί ενδεχομένως η διοίκηση, όταν ενεργεί ανεξάρτητα εισαγγελικής παραγγελίας, να αρνείται τη χορήγηση εγγράφων διότι κατά τη γγώμη της έτσι πρέπει να πράξει, αλλ` όταν ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών παραγγέλλει τη χορήγηση εγγράφων δεν μπορεί να αρνηθεί αυτή. Αυτόν τον σκοπό άλλωστε έχει η Εισαγγελική παρέμβαση, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν χωρίς νόημα, αφού σε κάθε περίπτωση αποκλειστικά αρμόδια θα ήταν η διοίκηση και συνεπώς θα οδηγούσε σε καθολική αναίρεση όλων των διατάξεων που επιτρέπουν την πρόσβαση στα διοικητικά έγγραφα και μάλιστα όταν αυτή πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα και η διοίκηση θέλει να απαλλαγεί από κάποια ενοχλητική διερεύνηση της νομιμότητας των ενεργειών της. Αλλωστε η διοίκηση θα φαινόταν να ελέγχει τον Εισαγγελέα και η σχετική του παραγγελία να υπόκειται στην έγκριση αυτής, πράγμα που όχι μόνο δεν στηρίζεται σε κάποια διάταξη νόμου αλλ` ούτε νοείται, ούτε θα μπορεί να νοηθεί σ` ένα κράτος δικαίου, όπου ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Στηρίζεται δε και σε εσφαλμένη προϋπόθεση ότι δηλ. ο Εισαγγελέας παρανομεί και τον επαναφέρει στην νομιμότητα η διοίκηση. Ο Εισαγγελέας λέγει η διάταξη "δικαιούται" να παραγγείλει· τούτο δεν σημαίνει διακριτική εξουσία αυτού, έστω και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, ούτε υποχρέωση αυτού χωρίς άλλο, αλλ` ότι ο Εισαγγελέας, αφού διαγνώσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, οφείλει να παραγνείλει τη χορήγηση αντιγράφου. Και αν μεν όντως ο Εισαγγελέας φανερά εσφαλμένα παρήγγειλε σε κάποια περίπτωση, τούτο, μπορεί να διορθωθεί με την διακριτική υπόδειξη, αλλά η τελική κρίση ανήκει σ` αυτόν -πρόκειται για δικαιοδοτικό όργανο. Δυνατή είναι ενδεχόμενα και η προσφυγή στον ανώτερο Εισαγγελέα
. Εν όψει λοιπόν του ότι δεν υπάρχει διάταξη, ούτε νοείται και κάτι τέτοιο, ελέγχου της Εισαγγελικής παραγγελίας, η οποία στηρίζεται σε ρητή διάταξη νόμου, στην οποία οφείλεται και η υποχρέωση συμμόρφωσης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σ` αυτή στοιχειοθετείται πλήρως τόσο το έγκλημα του άρθρου 169 ΠΚ όσο και του άρθρου 259 ΠΚ -ενδεχομένως και άλλων αξιοποίνων πράξεων- είναι δε δυνατή και η αστική ευθύνη (άρθρα 104, 105 ΕισΝΑΚ). Η παρακολούθηση της παραγγελλομένης ενεργείας (γγώσης) και η επιβολή των συνεπειών για τη μη συμμόρφωση σ` αυτή αποτελεί υποχρέωση του παραγγέλλοντος Εισαγγελέα.

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Αθανάσιος Κονταξής


επίσης μας έδωσε και μια απόφαση της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων

Με πρόσφατη απόφαση (10-11-2006} της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, προκύπτει ότι οι δημοτικές Αρχές δεν μπορούν να επικαλούνται την παραβίαση του απορρήτου όταν το αίτημα διατυπώνεται από μέλος του δημοτικού συμβουλίου. Ειδικότερα η ανεξάρτητη Αρχή, απαντώντας σε συγκεκριμένο ερώτημα υποψηφίου δημάρχου και δημοτικού συμβούλου, ο οποίος ζήτησε και δεν του επετράπη να έχει πρόσβαση στον φάκελο των μεταδημοτεύσεων, ανέφερε τα εξής : Ενεργώντας με την ιδιότητα του ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου, ο αιτών δεν είναι τρίτος ως προς τον υπεύθυνο επεξεργασίας των συγκεκριμένων προσωπικών δεδομένων, ο οποίος είναι ο δήμος.

Επομένως ο αιτών έχει το δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε κάθε στοιχείο που τηρεί ο δήμος και το οποίο βρίσκεται σε αιτιώδη συνάφεια με τις μεταδημοτεύσεις προκειμένου να γίνει έλεγχος της νομιμότητας τους και να εξυπηρετηθεί η αρχή της διαφάνειας που διέπει τη δράση της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ.


συνεχίζοντας μας έδειξε το σημείο του εξώδικου που λέει
(όχι διότι οι εν λόγω μεταδημοτεύσεις ήσαν παράνομες, αφού δεν απεδείχθη) κάτι τέτοιο)
και το παρέβαλε με το σημείο της έκθεσης ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που αναφέρει
Α. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Α.1. Ως προς τις ενέργειες της Κοινότητας Αντιπάρου.
α) Να εξετασθεί η δυνατότητα ανάκλησης των παράνομων πράξεων εγγραφής στο Δημοτολόγιο της Κοινότητας, σε όσες περιπτώσεις εγγεγραμμένων δεν πληρούνταν κατά το χρόνο διενέργειας τους οι προϋποθέσεις μεταδημότευσης που τίθενται με τις διατάξεις: α) της παρ.8, άρθροΐδ, ΠΔ 410/95 περί διετούς μόνιμης εγκατάστασης, β) της περ. α', παρ.9, άρθρο 18, ΠΔ 410/95 λόγω γάμου και γ) του άρθρου 18, ΠΔ 410/95 για το ανήλικο τέκνο.

μας έδωσε την εγκύκλιο του Υπουργού Εσωτερικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,
ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚ/ΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΠ. ΑΥΤΟΔ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ο.Τ.Α.
ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ
Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2006 Αριθ. Πρωτ.: 70661
ΠΡΟΣ: Τους κ.κ. Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών της Χώρας

ΘΕΜΑ: Πρόσβαση συμμετεχόντων στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές στα αρχεία και έγγραφα των δήμων και κοινοτήτων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 63 έως 68 του ν. 3463/ 2006 (ΔΚΚ) (Α’/ 114), καθώς και τις όμοιες των άρθρων 245 επ. του ν. 2717/ 1999 «Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας» (Α'/ 97) οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα άσκησης προσφυγής κατά συγκεκριμένων πράξεων που αναφέρονται στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές της 15ης και 22ας Οκτωβρίου 2006, και εντός αποκλειστικών προθεσμιών.
Έχει, όμως, παρατηρηθεί από πολλούς δήμους και κοινότητες της χώρας, άρνηση
χορήγησης ή πρόσβασης των ενδιαφερομένων σε στοιχεία που τηρούνται σε
αυτούς (όπως, πχ μεταδημοτεύσεις) και τα οποία είναι αναγκαία για το βάσιμο άσκησης των ανωτέρω προσφυγών.
Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατ' επανάληψη έχει κρίνει ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στις μεταδημοτεύσεις δεν αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, και επομένως είναι προσβάσιμα διοικητικά έγγραφα κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 2690/ 1999 (Α'45)
Επειδή, οι καταγγελίες που φτάνουν στο ΥΠΕΣΔΔΑ είναι πολλές καθώς και οι Ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορικά με

την δυσλειτουργία αυτή των Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, παρακαλούμε όπως προβείτε σε κάθε αναγκαία ενέργεια εντός του πλαισίου εποπτείας των ΟΤΑ α' βαθμού της περιφέρειας σας, και εάν συντρέχουν λόγοι, μέσα στα όρια των υφιστάμενων, για την περίπτωση αυτή, υποχρεώσεών τους για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 142 επ. του ν. 3463/ 2006 (ΔΚΚ).
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Καθηγητής Προκοπής Παυλόπουλος

και τέλος μας δήλωσε οτι ένας από τους λόγους ακύρωσης εκλογών από το ΣΤΕ είναι όταν οι παράνομες μεταδημοτεύσεις είναι περισσότερες από την διαφορά ψήφων των δυο συνδυασμών
(ΣτΕ 378/2004)...
ΑΡΑ ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗΤΗ ΠΡΟΕΔΡΕ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ?

Εξώδικο είναι μία επιστολή που στέλνεται με δικαστικό επιμελητή. Τίποτα παραπάνω.Τίποτα λιγότερο.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ Κ.ΜΑΝΕΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

H κατοικία στην Ελλάδα απο τον 20ο στον 21ο αιώνα


Από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση “Η κατοικία στην Ελλάδα από τον 20ό στον 21ο αιώνα”. Την έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και πραγματοποιείται στην Αθήνα στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.


Παρουσιάζεται και η δουλειά της αρχιτεκτόνισσας Κατερίνας Χρυσανθοπούλου για την Αντίπαρο

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Το ΣτΕ στόχος χουλιγκανικής τρομοκρατίας


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχεται τα πυρά υπουργών και άλλων δημόσιων λειτουργών, επειδή, κατά τον συνταγματικό ρόλο του, ελέγχει ή και ακυρώνει πράξεις τους. Αλλά είναι σίγουρα η χειρότερη και πιο επικίνδυνη για το πολίτευμα η τωρινή, με όλον αυτό τον χουλιγκανικό σαματά για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Ελαιώνα. Ποιος είδε τον Θεό και δεν φοβήθηκε που η Επιτροπή Αναστολών αψήφησε αφόρητες πιέσεις και απαράδεκτες παρεμβάσεις και τόλμησε (!) να ασκήσει το συνταγματικό της καθήκον: δέχθηκε το νόμιμο αίτημα 131 πολιτών και απέτρεψε τη δημιουργία ανεπανόρθωτων τετελεσμένων μέχρις ότου (πολύ σύντομα, στις 6 Μαρτίου) συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η επίσης νόμιμη προσφυγή τους για να μη «φυτευθεί» για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και σεβασμού στη νομιμότητα ένα τσιμεντένιο μεγαθήριο (το μεγαλύτερο, λέει, εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων) πλάι στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Πριν δημοσιευθεί η απόφαση, δύο υπουργοί (Γ. Σουφλιάς και Γ. Αλογοσκούφης), επικαλούμενοι το δημόσιο συμφέρον (!), είχαν ήδη εκτεθεί με παρεμβάσεις τους στο δικαστήριο. Μαινόμενος ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης, εξ ορισμού θεματοφύλακας της ποιότητας ζωής στην τσιμεντόπληκτη τερατούπολη, ανέπεμπε δεήσεις να σχηματιστεί ανθρώπινο ποτάμι ενός εκατομμυρίου Αθηναίων (!) για να πνίξει όσους αντιδρούν στη μεγαλόπνευστη «διπλή ανάπλαση» -με πρώτους, βεβαίως, τους τολμητίες δικαστές, τους 131 «ύποπτους» πολίτες της επιτροπής για τη διάσωση του Ελαιώνα και τον απροσάρμοστο στη συναίνεση (και, ατυχώς,«βάζελο») Αλέξη Τσίπρα, που επιμένει ότι το γήπεδο μπορεί να γίνει χωρίς να συνοδεύεται από ένα ακόμη μεγαλούργημα του κ. Μπάμπη Βωβού. Δύο επίδοξοι σωτήρες της Αθήνας, ως υποψήφιοι δήμαρχοι, και ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Χρ. Παπουτσής και Κ. Σκανδαλίδης) ξεσπάθωσαν αναφανδόν υπέρ του έργου. Τα καλοταϊσμένα «παπαγαλάκια» στα κανάλια και τις εφημερίδες ξεφάντωσαν. Με τα πανό τους στις κερκίδες του ΟΑΚΑ («Τσίπρα, Κουβέλη, Αλαβάνο, βάλτε στον κ.... σας τον κορμοράνο»), οι χουλιγκάνοι κάνουν επίδειξη υψηλής νοημοσύνης και αισθητικής. Τα αφεντικά του ΠΑΟ αμήχανα επικρίνουν διακριτικά το ΣτΕ αλλά ο Τζίγγερ, ασυγκράτητος. Ξιφουλκεί και (λόγω τιμής)... συνταγματολογεί! Του αυτού επιπέδου, τον συναγωνίζεται ο πολύς Πρετεντέρης: ελεεινολογεί τους δικαστές, που «σε σκοτεινές αίθουσες διαβουλεύσεων» υπονομεύουν τη δημοκρατία, αφού «ανατρέπουν έναν νόμο του ελληνικού Κοινοβουλίου» και ένα «σχέδιο ανάπλασης, το οποίο υποστηρίζουν ενθέρμως ο Δήμος Αθηναίων, οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις, η νόμιμη κυβέρνηση του τόπου και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών...». Και δεν δυσκολεύεται ο δαιμόνιος, όπως άλλωστε και ο δήμαρχος, να βρει την ερμηνεία: «Ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα μια χαρά κινούνται πίσω και από τους "ευαίσθητους" και από τους "αδέκαστους"...».

Τόσο απλό είναι, λοιπόν: ενώ όσοι πασχίζουν για τη «διπλή ανάπλαση» κινούνται από αγνά ιδεώδη, φίλαθλα αισθήματα και δημοκρατική ευαισθησία, οι ελάχιστοι που αντιδρούν (ταραχοποιός ΣΥΡΙΖΑ, οι 131 πολίτες και πρωτίστως οι δικαστές) τα πιάνουν χοντρά από μεγαλοεπιχειρηματίες για να πλήξουν τον Παναθηναϊκό, τον φουκαρά Μπάμπη Βωβό, την Αθήνα και τη δημοκρατία!

Κουκιά τρώνε, κουκιά μαρτυράνε...

Ο κ. Μπ. Βωβός δεν είναι ο μόνος από τους μεγαλοεργολάβους που προσωποποιούν τον αφορισμό για «τα χέρια πάνω από την πόλη, με τα νύχια βαθιά μέσα στις σάρκες της»· που δεν λένε να αφήσουν σπιθαμή ελεύθερου χώρου χωρίς τσιμέντο· και που σε λίγο θα αναζητούν οικόπεδα στους υπονόμους- κατά πως σαρκάζει μελαγχολικά ο Μονταλμπάν για την ολυμπιακή Βαρκελώνη.

Ευφυής και ικανότατος, είναι σίγουρα ο πιο καπάτσος και ο κατ' εξοχήν εκφραστής της αρχιτεκτονικής στην κακοποιημένη «εκσυγχρονιστική» Αθήνα. Αφού μετέτρεψε με συνεργό τον τότε δήμαρχο Τζανίκο το Μαρούσι σε «Βωβούπολη» (με αυτά τα απάνθρωπα ενεργοβόρα και για μένα ακαλαίσθητα γυάλινα κατασκευάσματα) «χτυπάει» σε όλα τα ευαίσθητα σημεία της πρωτεύουσας και απλώνεται στον Σαρωνικό και τις εσχατιές της Αττικής. Μόνιμος «πελάτης» του ΣτΕ, δεν αποθαρρύνεται με τις απορριπτικές αποφάσεις του: τις θεραπεύουν νομοθετικά οι πειθήνιες (με το αζημίωτο, υποθέτω) κυβερνήσεις είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της Ν.Δ.

Εχω προσωπική πείρα της καπατσοσύνης του κ. Μπ. Βωβού: τρεις φορές με επισκέφθηκε για αρθρογραφία μου εναντίον του. Σίγουρος ότι όλοι (και δη οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι) έχουν την τιμή τους, τις δύο φορές μου προσέφερε να διαχειριστώ (!) ένα δισεκατομμύριο δραχμές για τους «αναξιοπαθούντες» της κοινωνικής μου ευαισθησίας...

Τώρα που υπουργοί και δήμαρχοι ασχημονούν σαν χουλιγκάνοι και μας περίσσεψαν οι τζάμπα μάγκες στον Βοτανικό, κανείς δεν θίγει σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα με το νέο γήπεδο του ΠΑΟ -ούτε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απ' όλη την Ευρώπη μόνο σε τούτη τη χώρα της υπουργικής ποινικής ασυλίας, της επιχειρηματικής ασυδοσίας και των ατιμώρητων σκανδάλων, οι κυβερνήσεις προικοδοτούν αναίσχυντα με γήπεδα τους μεγαλολεφτάδες που κερδοσκοπούν και στο ποδόσφαιρο. Κάθε νέο γήπεδο κι ένα τεράστιο σκάνδαλο: δικομματικός μπουναμάς στον Σωκράτη Κόκκαλη, με λαθροχειρίες της κυβέρνησης Σημίτη, το γήπεδο «Καραϊσκάκη» -κι ας γαβριάσουν όσο θέλουν οι γαύροι, στους οποίους συγκαταλέγομαι.

Με κατάφωρα αντισυνταγματική φωτογραφική νομοθετική διάταξη, πάλι η κυβέρνηση Σημίτη επεδίωξε να απλώσει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και στο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας. Ο και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Γρανίτσας έσπευσε να γκρεμίσει το παλαιό γήπεδο. Κι έμεινε έκτοτε άστεγη η καταταλαιπωρημένη ομάδα, διότι, βεβαίως, το ΣτΕ, προς τιμήν του, δεν έστερξε και τότε στη σκαστή παρανομία.

Και τώρα στον Βοτανικό λίγο πριν νομοθετηθεί το 2006 συναινετικά (αντέδρασαν μόνον το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ) η «διπλή ανάπλαση», κάποιο πουλάκι ψιθύρισε στον κ. Μπ. Βωβό ότι μπορεί να θησαυρίσει εκ του ασφαλούς και προνομιακά σ' έναν από τους ελάχιστους χώρους της συφοριασμένης τσιμεντούπολης, που θεσμοθετημένα προορίζεται για πράσινο από το 1995...

Με την αθλιότητα να κυριαρχεί, δεν ξεσηκώθηκαν, αλίμονο, και οι πέτρες να προασπίσουν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Από τις υποτονικές αντιδράσεις, πλέον οργισμένη ευλόγως είναι η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Επισημαίνει το αυτονόητο ότι καμιά διοικητική πράξη δεν είναι θεσμικά εκτός δικαστικού ελέγχου, καταλογίζει σε δημόσιους λειτουργούς και δημοσιογράφους «καταιγισμό ύβρεων, απειλών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών εις βάρος του δικαστηρίου» και καταγγέλλει ευθέως «πρωτοφανή παρέμβαση και άσκηση πίεσης στο έργο της Δικαιοσύνης εν όψει της εκδίκασης της κύριας υπόθεσης».

Αυτό ακριβώς το καίριο ερώτημα, πώς θα δικάσει ανεπηρέαστα στις 6 Μαρτίου η Ολομέλεια του ΣτΕ, μέσα σ' αυτό το κλίμα απροκάλυπτης τρομοκρατίας, δεν δικαιούται να το αφήσει αναπάντητο ο (νέος) υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας. Ούτε -θα πρόσθετα- ο πρωθυπουργός, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τη στοιχειώδη λειτουργία της δημοκρατίας μιλάμε...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/01/2009

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Ο κύριος Δήμαρχος και ο Ελαιώνας


Του Γιώργου ΜΠΡΑΜΟΥ

Η υπόθεση του Ελαιώνα έχει αναδείξει ορισμένα χαρακτηριστικά της, λεγόμενης, νεοελληνικής παθογένειας. Να τα δούμε ορισμένα απ' αυτά επιγραμματικά, αλλά όχι ιεραρχημένα.

Υπάρχει κυνισμός: ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι ο καταναλωτικός ανορθολογισμός των δυτικών κοινωνιών. Τα λαμπερά, πολυτελή, φωταγωγημένα εμπορικά κέντρα εκβιάζουν και επεκτείνουν αυτήν την ανορθολογική σχέση για την ανάγκη αγορών, είναι κατασκευασμένα με τον τρόπο του ναού, όπου κυριαρχεί η πίστη στην κατανάλωση. Πέρα απ' αυτό, όπου έχουν γίνει ανάλογα εμπορικά κέντρα, έχει συντριβεί η τοπική αγορά, έχει συντελεστεί -κυριολεκτικά και μεταφορικά- ο θάνατος του εμποράκου.

Υπάρχει στρεψοδικία: η επιχειρηματική και κατασκευαστική δραστηριότητα συνδέεται και ταυτίζεται με την ανέγερση ή όχι του γηπέδου μιας δημοφιλούς ομάδας, του Παναθηναϊκού. Το οποιοδήποτε εμπόδιο για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου θεωρείται εχθρική πράξη εναντίον των οπαδών, ενώ το ζητούμενο δεν είναι το γήπεδο -για το οποίο δεν υπάρχει διαφωνία στο να γίνει- αλλά η οικοπεδική υπεραξία που δημιουργείται στους υπόλοιπους χώρους.

Υπάρχει λαϊκισμός: με τον μανδύα του ευτελέστερου είδους εργατοπατέρα, όσοι υποστηρίζουν τον κύριο εργολάβο, βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους στο εργοτάξιό του και μιλάνε για ανεργία και χαμένες θέσεις εργασίας.

Υπάρχει περιφρόνηση στους θεσμούς: το Συμβούλιο της Επικρατείας, πέρα όλων των άλλων, θεωρείται εχθρός της επιχειρηματικότητας και των εργαζόμενων. Το περίεργο είναι πως η συγκεκριμένη αμφισβήτηση πηγάζει από τους πολιτικούς χώρους που, κατ' εργολαβία, είναι θεσμολάγνοι. Σ' αυτήν την περίπτωση ισχύει η εκδοχή του «κοστουμιού». Θεσμός είναι το κοστούμι που μας ταιριάζει. Ανάλογα δηλαδή με τα συμφέροντά μας, αποδεχόμαστε ή λοιδορούμε τους θεσμούς.

Υπάρχει αμοραλισμός: ένας εκλεγμένος και, θεωρούμενος γενικά, δημοφιλής δήμαρχος γίνεται δικολάβος υπεράσπισης επιχειρηματικών συμφερόντων, ανακατεύει το γήπεδο, τους εργάτες, την ανάπτυξη, το δίκιο και τ' άδικο, για να υπερασπισθεί ανυπεράσπιστες επιλογές.

Υπάρχει προχειρότητα: στα ερωτήματα, αν οι υποδομές που έχουν σχεδιασθεί μπορούν να εξυπηρετήσουν τα πλήθη που θα συρρέουν στο εμπορικό κέντρο, οι απαντήσεις είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Οι πικρές εμπειρίες που έχουμε σ' άλλα μέρη της ευρύτερης πρωτεύουσας, με τη στρεβλή ανάπτυξη αυτού του είδους, δεν φαίνεται να έγιναν μάθημα. Το μοναδικό ζήτημα είναι το πώς να μαζέψουμε και να μαντρώσουμε τους πελάτες.

Υπάρχει σύγχυση: ορισμένα ΜΜΕ, ο Δήμαρχος, το δίγλωσσο ΠΑΣΟΚ (τόσο παράξενο!), το κυβερνητικό κόμμα με το εκ δεξιών συμπλήρωμά του, έχουν μια μεγαλόστομη, υπεροπτική και άτεγκτη τοποθέτηση. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας είναι εχθρός της πόλης, της ομάδας, των οπαδών και των εργαζόμενων. Συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα δεν άκουσα, δεν διάβασα και δεν ευελπιστώ ότι θα μάθω.

O Ελαιώνας είναι ένα ακόμα σημείο, το σημαντικότερο ίσως, όπου η Ιστορία αυτού του τόπου ξεφτελίστηκε από την ανιστορικότητα και τον ανθελληνισμό των Νεοελλήνων. Και είναι (ή μήπως ήταν;) μια ευκαιρία για την επανασύνδεση των κατοίκων της Αθήνας με τη χαμένη σήμερα μνήμη τους. Αυτά όμως, για ορισμένους μοιάζουν ουτοπικά, παλιομοδίτικα, ρομαντικά -ό,τι θέλετε παίρνετε- και δεν αγγίζουν τη σημερινή σκοπιμότητα.

Σε ποια πόλη της Ευρώπης, σε ποια πόλη του κόσμου ολόκληρου, γκρεμίστηκε, τόσο βίαια και τόσο κυνικά, η ιστορία και η μνήμη της; Και καλά οι εργολάβοι, αυτά ξέρουν να κάνουν, αυτά έκαναν, αυτά θα κάνουν. Αλλά ο δήμαρχος, ο τόσος αυστηρός με τους βέβηλους που του κάψανε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του, πώς είναι τόσο σίγουρος ότι ο Ελαιώνας χρειάζεται ναό της κατανάλωσης κι όχι πάρκο για περιπάτους; Είναι τόσο εύκολο να μιλάμε γενικά και αόριστα, αλλά όταν έρθει η ώρα της αναμέτρησης με συμφέροντα, τότε, το στρίβουμε κι αρχίζουμε να κουνάμε το δάκτυλο στους κακόπιστους μιας ορισμένης Αριστεράς.

Ευτυχώς για τον δήμαρχο Αθηναίων σε λίγο θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης όπου θα του δοθεί η ευκαιρία να περηφανευτεί για την αρχαία δόξα. Μετά από χίλια χρόνια ο επίγονός του θα μνημονεύει πως επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη χτίστηκε ο ναός του εργολάβου.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΝΗΣΩΝ ΔΑΦΝΗ



Με αφορμή ένα post της antpariafwni
όπου παρουσιάζεται η βράβευση της Μήλου από το δίκτυο ΔΑΦΝΗ και τα ερωτήματα αν πρόκειται περί μασονικής στοάς και γιατί η Αντίπαρος περί άλλων τυρβάζει αναρτούμε τον πρόλογο και το καταστατικό του δικτύου


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι το μοναδικό νησιωτικό σύστημα στον κόσμο που

συγκεντρώνει μια τριπλή βιο-γεωγραφική επιρροή: το Αιγαίο γεννήθηκε σε μια περιοχή όπου

τέμνονται το Ευρωπαϊκό, το Ασιατικό και το Αφρικανικό βασίλειο και με την έννοια αυτή

είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ιστορίας της εξέλιξης. Η περίοπτη αυτή

γεωγραφική θέση του Αιγαιακού χώρου, ήταν επόμενο να καταστήσει τα νησιά του Αιγαίου,

επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτισμού για χιλιετίες.

Η φυσική ομορφιά, το κλίμα, η θάλασσα, η αρχιτεκτονική και ο φιλόξενος χαρακτήρας των

ανθρώπων, συνέβαλαν στη συνέχεια στην μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού με θετικές και

αρνητικές συνέπειες. Θετικές γιατί ενίσχυσαν το εισόδημα των κατοίκων και βοήθησαν στον

περιορισμό της δημογραφικής συρρίκνωσης, αρνητικές γιατί δημιούργησαν ισχυρές πιέσεις

πάνω στο περιβάλλον και αλλοίωσαν πολλά από τα αυθεντικά χαρακτηριστικά των τοπικών

κοινοτήτων.

Το πρόταγμα της αειφορίας, όπως αυτό διατυπώθηκε με τις διεθνείς συνθήκες, τη Στρατηγική

της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ και το τελευταίο ελληνικό Σύνταγμα, αποτελεί την συλλογική

απάντηση στο δίλημμα της εποχής μας «ανάπτυξη ή περιβάλλον;». Η αειφορία, συνδυάζει

την διατήρηση των φυσικών πόρων και του τοπίου με την αξιοποίηση της υπεραξίας τους,

χωρίς την καταστροφή του κεφαλαίου. Συνδυάζει το καθαρό περιβάλλον με την

μακροπρόθεσμη προοπτική του τουρισμού. Συνδυάζει τις νέες και ήπιες τεχνολογίες με την

δημιουργία νέων ευκαιριών για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ


ΔΙΚΤΥΟ ΑΕΙΦΟΡΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ του ΑΙΓΑΙΟΥ (ΔΑΦΝΗ)
Ο Δήμος ΑΙΓΙΝΑΣ, ο Δήμος ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, ο Δήμος ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ, ο Δήμος ΔΙΚΑΙΟΥ, ο Δήμος
ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ, ο Δήμος ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, η Κοινότητα ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ, ο Δήμος ΙΟΥ, ο Δήμος
ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ, ο Δήμος ΚΕΑΣ, η Κοινότητα ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ, ο Δήμος ΚΥΘΝΟΥ, ο Δήμος ΚΩ,
ο Δήμος ΜΗΛΟΥ, ο Δήμος ΜΟΥΔΡΟΥ, ο Δήμος ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, ο Δήμος ΠΑΤΜΟΥ, ο Δήμος
ΣΙΦΝΟΥ, ο Δήμος ΣΚΟΠΕΛΟΥ, η Κοινότητα ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ, ο Δήμος ΤΗΛΟΥ, ο Δήμος
ΥΔΡΟΥΣΑΣ, ο Δήμος ΝΑΞΟΥ, ο Δήμος ΝΙΣΥΡΟΥ, ο Δήμος ΛΕΙΨΩΝ, η Κοινότητα
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ και αποφάσισαν από κοινού τη δημιουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρεία με
την επωνυμία ΔΑΦΝΗ.
Σκοπός της εταιρείας είναι η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου. Ως
αειφορική ανάπτυξη νοείται η αρχή που αναφέρεται στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο
Ελληνικό Σύνταγμα και αποτελεί τη βάση των προγραμμάτων δράσης για το περιβάλλον, την
οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Ειδικότερα, η αειφορική ανάπτυξη μέσω της εταιρείας
ΔΑΦΝΗ συνδέεται άμεσα: (α) με την ήπια ανάπτυξη των νησιών (β) με τη στήριξη του ποιοτικού
τουρισμού και των μορφών εναλλακτικού τουρισμού (γ) με τον προγραμματισμό βασικών έργων
υποδομής στο νησιωτικό χώρο όπου η περιβαλλοντική συνιστώσα θα είναι ουσιαστική (δ) με τους
βασικούς στόχους αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης που έχουν τεθεί (ε) με την
στήριξη των όρων της αειφορίας σε υπερτοπικό επίπεδο.
Επιπλέον η εταιρεία ΔΑΦΝΗ καλείται να συμβάλει:
1) στη διατήρηση και προστασία του αιγαιοπελαγίτικου περιβάλλοντος το οποίο αποτελεί βασικό οικονομικό πόρο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. 2) στην ενδυνάμωση του ρόλου της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης των νησιών, δημιουργώντας τη βάση για τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής τους. 3) στη διαμόρφωση μέσα από το διπλό σύστημα στοχοθετήσεων και ελέγχων, των προϋποθέσεων για υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των νησιών εκείνων που στοχεύουν στην πιστοποίηση της ποιότητας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού 4) στη δημιουργία των βάσεων για επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των νησιών του Αιγαίου σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων. Τα βασικά εργαλεία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, το σύστημα αξιολόγησης (και η απόδοση του Σήματος της Αειφορίας), η συνεργασία με άλλους οργανισμούς, εταιρείες και ενώσεις των ΟΤΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η συμμετοχή σε υπερτοπικά δίκτυα. Σελίδα 2 από 2 Αυτό επιτυγχάνεται με σειρά ενεργειών όπως είναι: (α) Η εξέταση της κατάστασης του περιβάλλοντος σε κάθε νησί με σκοπό τον εντοπισμό των πιέσεων που υφίσταται και τον καθορισμό προτεραιοτήτων και δράσεων για την εξομάλυνσή τους (β) Ο καθορισμός ενός κοινά αποδεκτού χρονοδιαγράμματος δράσεων (γ) Ένα σύστημα περιοδικών ελέγχων (δ) Η παρακολούθηση αντίστοιχων πρακτικών στον υπόλοιπο εθνικό και διεθνή χώρο. Αναλυτικότερα η εταιρεία με τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς φροντίζει: 1) Για τη συλλογή των διαθέσιμων στοιχείων που περιγράφουν την κατάσταση και τις τάσεις που επικρατούν σε κάθε εξεταζόμενο νησί και αφορούν στις βασικές παραμέτρους αειφορίας, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από τη γενική θεωρητική προσέγγιση. 2) Την οριστικοποίηση των αναγκαίων προϋποθέσεων και δράσεων για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού και καθορισμός των προτεραιοτήτων μετά από ενημέρωση και διάλογο με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς του νησιού. 3)Την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των προτεινόμενων δράσεων. Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα αποτελεί και τη βάση για την παρακολούθηση της πορείας του κάθε νησιού κατά τη λειτουργία του δικτύου και θα μπορεί να επικαιροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες. Μέλη του δικτύου μπορούν να γίνουν στη συνέχεια και άλλοι μεμονωμένοι νησιωτικοί Δήμοι και Κοινότητες του Αιγαίου ή και ενώσεις αυτών (σε περίπτωση νησιών με περισσότερους από έναν Δήμους). Τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας ΔΑΦΝΗ απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα του πλήρους
μέλους, ήτοι επιστημονική και τεχνική υποστήριξη για την επίτευξη των στόχων, πληροφόρηση για
έργα και προγράμματα, δημοσιότητα. Τα μέλη υποχρεούνται να συντάσσουν σχέδια για την
αειφορική ανάπτυξη, να τηρούν σύστημα καταγραφής στοιχείων και δεδομένων και να
συνεργάζονται με τον Αξιολογητή και τα άλλα όργανα της εταιρείας) για την τελική τους
αξιολόγηση και την απόδοση του Σήματος Αειφορίας. Η απόδοση του Σήματος γίνεται από
επιστημονική ομάδα που συγκροτεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μετά από αντικειμενική
εξέταση με βάση εκ των προτέρων γνωστό σύστημα κριτηρίων και σύστημα βαθμολόγησης.
Για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του δικτύου και των μελών της εταιρείας έχει οριστεί
ως Σύμβουλος Διαχείρισης η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Διεπιστημονικό Ινστιτούτο
Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ). Συγκεκριμένα ο Σύμβουλος Διαχείρισης
• Συνεργάζεται με τους δήμους και τις κοινότητες των νησιών για την συλλογή των
στοιχείων και τη σύνταξη των προκαταρκτικών εκθέσεων
• Συνεργάζεται με τα νησιά - μέλη του δικτύου για την διαμόρφωση σχεδίων
αειφορικής ανάπτυξης και τον καθορισμό των στόχων
• Παρουσιάζει το πρόγραμμα στις Ανοικτές Συνελεύσεις των νησιών
• Ετοιμάζει τον δικτυακό τόπο και τον συντηρεί
• Ετοιμάζει το πληροφορικό υλικό
• Φροντίζει για την κεντρική προβολή του δικτύου στα ΜΜΕ
• Ενημερώνει για τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα
Για το έργο της παρακολούθησης των επί μέρους σχεδίων των νησιών – μελών της εταιρείας ορίζεται
ως Αξιολογητής το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Συγκεκριμένα το ΕΜΠ : 1) Συντάσσει
τους Δείκτες Αειφορίας με βάση τους οποίους γίνεται η αξιολόγηση, 2) Αναπτύσσει και
επικαιροποιεί τη διαδικασία και τη μεθοδολογία αξιολόγησης, 3) Πραγματοποιεί τις αξιολογήσεις,
4) Αποδίδει το Σήμα Αειφορίας στα νησιά μέλη της εταιρείας και αποφασίζει για την παύση της
ισχύος του, 4) Στηρίζει με γενικά επιστημονικά στοιχεία το δίκτυο.
Οι πόροι του δικτύου για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων μπορούν να καλυφθούν από
συνεισφορές των μελών του, από δωρεές και επιχορηγήσεις από εθνικούς και διεθνείς
οργανισμούς.


Πρόεδρος του δικτύου είναι ο δήμαρχος Ίου κ.Πουσσαίος ο οποίος δηλώνει«Τα νησιά έχουν μέλλον μόνο εφόσον ακολουθήσουν τον δρόμο της αειφορίας» και συμμετέχουν πλεον 36 νησιά μεταξύ των οποίων και η γειτονική Πάρος και οι δράσεις του στην κατεύθυνση της αειφορικής ανάπτυξης είναι σημαντικές .ενώ έχει πραγματοποιήσει και πολλές επαφές με αντίστοιχα δίκτυα της ευρωπαϊκής ένωσης Περισυ βραβεύτηκε η Κέα ενώ σημαντικά βήματα έχουν κάνει
Άνδρος, Ιος, Λήμνος, Μύκονος, και Σαμοθράκη.
Δυστυχώς στην Αντίπαρο παρά όλες τις παροτρύνσεις από πολίτες γραπτές και προφορικές προς την (με τον άλφα η βήτα τρόπο ) κοινοτική αρχή για ένταξη στο δίκτυο εκείνη αγρόν αγόρασε......


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

..Ατιμωρησία. Οι νόμοι δεν ισχύουν για εμάς. Ηθική και κανόνες δεν έχουν καμία θέση στα έδρανα της βουλής...


Χριστός και Απόστολος δεν τα διαβάζουμε στο indy τα λέει ο Πέτρος Τατούλης για παμε παρακάτω
..Η δικαιοσύνη, που ανήμπορη να επιτελέσει το έργο της, ευνουχισμένη από την πολιτική πατρωνία δεν μπορεί να κάνει το αυτονόητο, να εφαρμόσει τους νόμους. Η εκτελεστική εξουσία, που ανίκανη και διεφθαρμένη μεγιστοποιεί τα οφέλη για τον εαυτό της και μηδενίζει τα οφέλη για τον τόπο. ..
..Α
τιμωρησία για τους καναλάρχες, για τους μεγαλοεκδότες, για τους κουμπάρους και τους φίλους μας. Ατιμωρησία για τους εθνικούς εργολάβους και τους προμηθευτές. Και βέβαια σε όλους αυτούς γερά μπαχτσίσια. Γερά μπαχτσίσια στους οσφυοκάμπτες, σε εκείνους που προσκυνούν την εξουσία μας...
..
Και τούτη η υπόθεση θα κλείσει, όπως έκλεισαν τα σκάνδαλα που ταλάνισαν για λίγο την πολιτική ζωή του τόπου και στη συνέχεια χάθηκαν στα βαθιά συρτάρια της δικαιοσύνης και των επιτροπών. Με την δυσάρεστη ωστόσο οσμή τους να ποτίζει το κοινωνικό υποσυνείδητο και κυρίως με τα ασύλληπτα ποσά να παραμένουν ωστόσο στις τσέπες των πολιτικών, των χρηματιστών, των μεταπρατών οπλικών συστημάτων, των golden boys, των κομμάτων, της παρέας και των μισθοφόρων δημοσιογραφίσκων : χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, Mayo, ομόλογα, Βατοπέδι, siemens. ..
..
Κύριοι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προτείνω να ανοιχθούν αναδρομικά οι κρυφοί λογαριασμοί σε όλα τα προηγούμενα σκάνδαλα, προκειμένου να αποκαλυφθούν επιτέλους τα ονόματα που κρύβονται από πίσω. Να παραδοθούν οι ποινικά ένοχοι στη δικαιοσύνη και να οδηγηθούν οι πολιτικοί που έκλεψαν, ζημίωσαν τον ελληνικό λαό στη φυλακή. Επίσης, προτείνω να ξεκαθαρίσουμε όλοι, από σήμερα κιόλας την θέση μας σχετικά με τα μέτρα που θα δεσμευτούμε να εφαρμόσουμε για το μαύρο πολιτικό χρήμα (που συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερα), για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών. Συγκεκριμένα. Χωρίς επικοινωνισμούς και ηθικολογίες....
..
Η μη διαλεύκανση όλων των προηγουμένων σκανδάλων ενισχύει την ανισονομία που έχουμε εγκαθιδρύσει και βλάπτει τα μέγιστα την διεθνή εικόνα της χώρας, την οικονομία μας και την κοινωνική συνοχή. Ας σταματήσουμε τα παραμύθια, διότι οι παραμυθίες παρηγορούν αρρώστους και όχι τους κλινικά νεκρούς. ...
Τον βλέπω μεταγραφή στον Επαναστατικό Αγώνα
Όλη η ομιλία του στην κοινοβουλευτική επιτροπή εδώ

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Διημερίδα ΣΥΡΙΖΑ για (Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Αιγαίο)



Πρόσκληση
Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην διημερίδα που οργανώνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη Μυτιλήνη, με θέμα:
«Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Αιγαίο».
Η διημερίδα θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου, το Σάββατο 31/01 (από τις 16.00 μ.μ.- 21.00 μ.μ) και την Κυριακή 1/2/2009 (από τις 10.00 μ.μ. - 15.00 μ,μ.). Στόχο της είναι η ανάδειξη και η περαιτέρω επεξεργασία των νησιωτικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του για τους επερχόμενους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στο νησιωτικό χώρο
Θα συμμετάσχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Φιλίνη: Θοδωρής Δρίτσας και Γρηγόρης Ψαριανός, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τον αυτοδιοικητικο χώρο, καθώς και ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με τα θέματα των νησιών.
(Εφόσον το επιθυμείτε, έχετε την δυνατότητα μικρής παρέμβασης στη συζήτηση που θα αναπτυχθεί, καταθέτοντας τις απόψεις σας.)


Με την ευκαιρία αναρτούμε το παρακάτω κείμενο της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού:

Τα νησιά του Αιγαίου είναι αναμφίβολα τόποι μοναδικής ομορφιάς παγκοσμίως. Αυτοί οι μικροί και ολιγοπληθείς τόποι, ορεινοί ή ημιορεινοί, συχνά άνυδροι, χαρακτηρίζονται από περιορισμένους φυσικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς πόρους, οικονομική δραστηριότητα μικρής κλίμακας και σύγκρουση χρήσεων γεωργίας - τουρισμού - οικιστικής ανάπτυξης.
Σήμερα, το αναπτυξιακό μοντέλο στα νησιά του Αιγαίου στηρίζεται στη «μονοκαλλιέργεια» της παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας και διασκέδασης, που οδηγεί στη συνεχή δόμηση (ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατοικίες, ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια κτλ). Το μοντέλο αυτό ανάπτυξης, οδηγεί μεσοπρόθεσμα στην καταστροφή του τουριστικού προϊόντος, που δεν είναι άλλο από τη μοναδικότητα των τοπίων των νησιών αυτών.
Τα νησιά, μέρα με την μέρα γίνονται όλο και λιγότερο μοναδικά, υποβαθμιζόμενα αισθητικά καθώς οι παραλίες τους, οι κάμποι, οι κορυφογραμμές και οι πλαγιές κτίζονται μαζικά. Αυτό απομακρύνει τον ποιοτικό τουρισμό, που προσφέρει μεγαλύτερα και πιο σταθερά εισοδήματα στους κατοίκους, αλλά και διευρύνει την τουριστική περίοδο. Χαμηλής ποιότητας και ασταθής τουρισμός είναι ο μονόδρομος στον οποίον οδηγεί η συνεχής δόμηση. Με τον τρόπο αυτό, τα νησιά μας ήδη καλούνται να συναγωνιστούν την Τουρκία που έχει πολύ μικρότερο κόστος εργασίας και ζωής. Αυτό φυσικά είναι αδύνατο. Μοιραία, ο τουρισμός στα νησιά θα συρρικνωθεί.
Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο. Και σε άλλα μέρη του κόσμου, η μοναδικότητα του τοπίου έφερε τουρισμό και ανάπτυξη. Όταν η ανάπτυξη αυτή στηρίχθηκε στην εφήμερη εκμετάλλευση της μοναδικότητας του τόπου, μέσα από άναρχη δόμηση και τη συνακόλουθη υποβάθμιση του δομημένου και αδόμητου περιβάλλοντος, οι τόποι σταδιακά εγκαταλείφθηκαν πρώτα από τους τουρίστες και στη συνέχεια από τους κατοίκους
Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Θύελλα στο απέραντο γαλάζιο


Φωτογραφία απο την Αγία Άννα σε μία άλλη Πατρίδα την όμορφη Αμοργό

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Χ.Κόκκινος Στην Αντίπαρο θα επιβάλουμε την νομιμότητα


Σε συνέντευξη του στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ Ο ΓΓ Περίφερειας Νοτίου Αιγαίου δήλωσε τα εξής

Σε ότι αφορά στην Κοινότητα Αντιπάρου, η
Κοινοτάρχης είναι σε αργία ενός μηνός για το
θέμα των μεταδημοτεύσεων, ενώ παράλληλα
υπάρχει ένα πόρισμα στο οποίο γίνεται λόγος
για 37 παράνομες μεταδημοτεύσεις. Ποια είναι
η θέση σας;
Απ.: Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ακολουθεί κατά
γράμμα τους νόμους. Επικυρώσαμε την απόφαση
που είχε να κάνει και με το Συμβούλιο των αιρε-
τών στο οποίο είχε γίνει παραπομπή του θέματος.
Εφόσον οι αποφάσεις ήταν καταδικαστικές τις
επικυρώσαμε, και του υπουργείου Εσωτερικών
και της Δικαιοσύνης, όπου είχε προσφύγει η κ.
Μανέτα. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στο πλαίσιο
της ισονομίας και φυσικά της διαφύλαξης του
νόμου και της σωστής διοίκησης, ακολουθεί τη νο-
μοθεσία και την τηρεί κατά γράμμα. Το λέω αυτό,
γιατί ορισμένοι μας έχουν κατηγορήσει ότι στρου-
θοκαμηλίζουμε. Αυτό δεν έχει ισχύει.
Κύριε Κόκκινε, έχουμε έναν εκπρόσωπο της
Τ.Α που παρανομεί, τιμωρείται, αλλά παραμένει
στη θέση του. Με το πόρισμα των Ελεγκτών Δη-
μόσιας Διοίκησης φαίνεται νόθευση εκλογικού
αποτελέσματος, επιμένουμε λοιπόν, ποια είναι η
θέση σας;
Απ.: Ότι είναι να γίνει θα γίνει με το γράμμα
του νόμου. Εξετάζονται όλα αυτά τα πορίσματα
και οι δικαστικές αποφάσεις από τις αρμόδιες υπη-
ρεσίες της Περιφέρειας και θα εφαρμοστεί ο
νόμος, όπως εφαρμόστηκε μέχρι τώρα σε όλες τις
περιπτώσεις. Να μην ανησυχεί κανένας και το λέω
αυτό γιατί ακούστηκε ότι ο Περιφερειάρχης ή θα
κουκουλώσει καταστάσεις ή δεν θα επιβάλει αυτά
που επιτάσσουν οι νόμοι. Όμως και στη συγκε-
κριμένη περίπτωση, ότι είναι να γίνει θα το πρά-
ξουμε και επιφυλάσσομαι να ενημερώσω για τη
συνέχεια μόλις οριστικοποιηθούν κάποιες εξελί-
ξεις και διαδικασίες που ήδη δρομολογήθηκαν.
Για το θέμα αυτό έχει ζητήσει συνάντηση μαζί
σας ο επικεφαλής της μειοψηφίας Γ. Λεβεντά-
κης. Θα τον δεχθείτε;
Απ.: Πολύ ευχαρίστως, όποτε θελήσει θα συ-
ναντηθούμε, η πόρτα της Περιφέρειας είναι ανοι-
κτή για όλους τους πολίτες.
ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ?

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Αίτηση δημοτών Αντιπάρου για την ακύρωση απόφασης αναπροσαρμογής ανταποδοτικών τελών καθαριότητας του Κοινοτικού Συμβουλίου


Αίτηση δημοτών Αντιπάρου για την ακύρωση απόφασης αναπροσαρμογής ανταποδοτικών τελών καθαριότητας Κοινοτικού Συμβουλίου Αντιπάρου

Προς Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Επτανήσου 35

Ερμούπολη Σύρος

84100

Θέμα: Αίτηση ακύρωσης απόφασης αναπροσαρμογής ανταποδοτικών τελών καθαριότητας Κοινοτικού Συμβουλίου Αντιπάρου

Στο Κοινοτικό συμβούλιο Αντιπάρου της 15/12/2008 συζητήθηκε το θέμα της αναπροσαρμογής των τελών καθαριότητας και ελήφθη απόφαση για αύξηση της τάξεως του 80%

Θεωρούμε ότι η απόφαση είναι παράνομη και παράτυπη για τους εξής λόγους:

1.Δεν ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ μέσω μιας στοιχειώδους Οικονομικής Μελέτης η αναγκαιότητα αυτής της υπέρογκης αύξησης με την παράθεση συγκεκριμένων οικονομικών μεγεθών ούτε έχει συνταθεί αιτιολογική έκθεση περί ανταποδοτικών τελών.

2.Δεν αναλύεται το πόσο των 100.000,00 Ευρώ που ισχυρίζεται η κοινοτική αρχή ότι απαιτείται για την μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ ΠΑΡΟΥ

3.Δεν αναφέρονται τα έσοδα της Κοινότητας από τα ανταποδοτικά τέλη κατά τα παρελθόντα έτη

4.Δεν ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ λύση μέσω της μείωσης δαπανών και είσπραξης από τυχόν διαφυγόντα έσοδα από το τέλος παρεπιδημούντων

5. Το ποσοστό αύξησης των τελών 80% είναι πρωτάκουστο για τα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα όταν ο πληθωρισμός κινείται στα 3% και ζούμε σε συνθήκες σοβαρότατης οικονομικής κρίσης είναι αδιανόητο να γίνονται τέτοιες αυξήσεις οι οποίες προκαλούν το κοινό αίσθημα των δημοτών.

6. Σύμφωνα με τη 54/2003 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ, και την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών περί ανταποδοτικών τελών, το ανταποδοτικό τέλος θα πρέπει να έχει ως ειδικό προορισμό την εν όλω ή εν μέρει αντιμετώπιση της δαπάνης που απαιτείται για την κατασκευή του έργου και τη λειτουργία του ή για την παροχή της υπηρεσίας. Ο καθορισμός του ύψους του συντελεστή επιβολής του τέλους κατά κατηγορία υπόχρεων θα πρέπει να αποβλέπει στην πραγματοποίηση εσόδων κατά βάση ανάλογων προς τα προβλεπόμενα αντίστοιχα έξοδα, η αναλογία ωστόσο αυτή δύναται να εκφράζεται όχι με την απόλυτη ισοσκέλιση των δύο κονδυλίων (εσόδων-εξόδων), αλλά και με μία κατά προσέγγιση αναλογική μεταξύ τους σχέση.

Mε βάση τα παραπάνω πρέπει να ακυρωθεί η παραπάνω απόφαση διότι είναι υπερβολική, άδικη και παράνομη σύμφωνα με τα ισχύοντα περί επιβολής ανταποδοτικών τελών.
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

16/1/2009 ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ

Συνημμένα:

  1. Απόφαση Κοινοτικού Συμβούλιου Αντιπάρου
  2. Τελευταία εγκύκλιος Υπουργείου Εσωτερικών περί επιβολής ανταποδοτικών τελών
Oποιος θέλει να υπογράψει μπορεί να στείλει email