Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ

31-3-2012 7-20-07 πμ

απο http://www.elletparos.gr/invitation.html

ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ

2η ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ

ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ
31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012
11:30 έως 17:30 (παραλαβή σπόρων από της 10:30)

Η εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα κατά πόσο θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα ή όχι. Και μαζί τους θα εξαφανιστούν ανεπιστρεπτί και οι επιλογές μας, καθώς θα είμαστε διατροφικά εξαρτημένοι.

Φέρτε και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, φυσικούς ντόπιους σπόρους και ανταλλάξτε τους. Στο Αγροκήπιο της Παροικίας.

Έτσι θα συνεχιστεί αυτό που άρχισε στην Πάρο το 2011.
Έγινε η αρχή για να μπορέσουμε να έχουμε ξανά γευστικές ντομάτες, νόστιμες πατάτες και αρωματικά φρούτα.

Θα έχουμε και γλέντι με νηστίσιμα φαγητά, κρασί και μουσική.
Κι άμα έρθουμε στο κέφι, θα χορέψουμε κιόλας.

Θα είναι μια Γιορτή για όλους!

Σας περιμένουμε.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Θα υλοποιηθούν τα έργα που έχουν ανατεθεί στην εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε»¨;

30-3-2012 8-45-32 μμ

Θα υλοποιηθούν τα έργα που έχουν ανατεθεί στην εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» μετά την υπαγωγή της στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες; Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Οικονομικών

Στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 -2015 και των ευρύτερων ιδιωτικοποιήσεων – αποκρατικοποιήσεων, καθώς και της διυπουργικής απόφασης (αρ. ΦΕΚ 2501/4-11-2011),  φέρεται να  υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου  (ΤΑΙΠΕΔ) στις 30/11/2011, σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται στο Ταμείο αυτό τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου άσκησης ψήφου επί ποσοστού 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε». (η περιγραφή που προηγήθηκε προκύπτει από την προαναφερθείσα διυπουργική απόφαση, καθώς η ίδια η σύμβαση δεν έχει δημοσιοποιηθεί).

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, ότι η εποπτεία της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» έχει μεταβιβαστεί από το ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας, οι οποίες είναι πολύπλευρες και, εκτός από τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού, περιλαμβάνουν και την διαχείριση μελετών και κατασκευών δημόσιων έργων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών Συμβούλου στο σύνολο του ελλαδικού χώρου και στα Βαλκάνια. 

Μεταξύ των τελευταίων συγκαταλέγεται και η μελέτη και κατασκευή 77 έργων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκ των οποίων τα εικοσιδύο (22) αποσκοπούσαν κυρίως στη στήριξη των πλέον απομακρυσμένων και μικρών νησιών των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Σημειωτέον ότι τα συγκεκριμένα έργα ανατέθηκαν με Κ.Υ.Α. από την προηγούμενη Κυβέρνηση με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε», τρεις (3) μήνες πριν από την εφαρμογή του \"Καλλικράτη\".

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, και κυρίως στα μικρά νησιά, δεδομένου ότι δεν είναι κανείς σε θέση να διαβεβαιώσει αν η νέα της διοίκηση θα δεσμευτεί για την υλοποίηση των υπεσχημένων έργων με βάση τις συμβάσεις και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Την ανησυχία αυτή επιτείνει βέβαια και το γεγονός των καταγγελιών του προσφάτως αποβιώσαντος Δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη. Ο Τ.Αλιφέρης  είχε καταγγείλει, μεταξύ άλλων, ότι  ο κατάλογος των έργων που ανέλαβε να διαχειριστεί την 28η Ιουλίου 2006 η \"Εγνατία Οδός ΑΕ\" και επρόκειτο να υλοποιηθούν με την επιχορήγηση των 17,2 εκατ. ευρώ, οριστικοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (24.04.2007) και το χρονοδιάγραμμα δεν ήταν ρεαλιστικό, καθώς σε 15 μήνες, έπρεπε να μελετηθούν, αδειοδοτηθούν, δημοπρατηθούν και εκτελεσθούν τα έργα της συνολικής επιχορήγησης. Αυτό συνεπαγόταν  απώλεια 17 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την ανάπτυξη των μικρών νησιών, μεταξύ των οποίων και της Τήλου.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1)Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα η παρούσα Κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθούν στο ακέραιο τα έργα υποδομής που έχει μεταξύ άλλων αναλάβει η εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου με ΚΥΑ της προηγούμενης και αποσκοπούσαν στη στήριξη ιδιαίτερα των μικρών νησιών των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων;

2)Προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να επανέλθει η εποπτεία της εταιρείας στον φυσικό της φορέα, το ΥΠΥΜΕΔΙ και να υλοποιηθούν απρόσκοπτα τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 2δισ. ευρώ που έχει αναλάβει η εταιρεία για την επόμενη τριετία και να μην χαθούν πολύτιμα κονδύλια του ΕΣΠΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας

Δημήτρης Παπαδημούλης

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Γιάννης Μπανιάς ένας ωραίος Άνθρωπος

7465_normal_thumb[1]

29-3-2012 7-29-40 πμsunset_2007

akoa-logo_crop

τον Γιάννη Μπανιά

τον θαυμάσιο Άνθρωπο

τον Ανιδιοτελή Αγωνιστή

τον Σύντροφο

αποχαιρετούμε

Μήνυμα της ΚΠΕ του ΣΥΝ για το θάνατο του Γιάννη Μπανιά

Ο θάνατος του σύντροφου Γιάννη Μπανιά αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για το χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Ο Γιάννης Μπανιάς υπήρξε ένας άοκνος, συνεπής και μεθοδικός αγωνιστής στην υπόθεση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, στην υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης. Ανθρώπινος και καταδεκτικός αφοσιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις, σε όλη του την πολιτική διαδρομή, στην υπηρεσία των ιδανικών και των αξιών της αριστεράς.

Η ηγετική του παρουσία στην θέση του γραμματέα του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ  σφράγισε ανεξίτηλα το εγχείρημα της κομμουνιστικής ανανέωσης στην πατρίδα μας. Οι πολιτικές παρεμβάσεις του σ. Γιάννη αποτέλεσαν ανάχωμα απέναντι σε φωνές που ωθούσαν στην αποϊδεολογικοποίηση της αριστεράς και την μετατόπισή της προς συντηρητικότερες κατευθύνεις. Η συμβολή του Γ. Μπανιά στο ενωτικό εγχείρημα της σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε καθοριστική για την ύπαρξη και την ενδυνάμωσή του.

Μακάρι το παράδειγμά του να βρίσκει πάντα μιμητές ανάμεσα στους χιλιάδες  αριστερούς και αριστερές που εμπνέονται από την υπόθεση του ελεύθερου, ανθρώπινου και δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό.

*Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα του Γ.Μπανιά

Γεννήθηκε στους Μελισσουργούς Άρτας στις 27-9-1939.

Πτυχιούχος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στη δεκαετία του ’50 δραστηριοποιείται στους μαθητικούς αγώνες για το Κυπριακό.

Φοιτητής στο Γκρατς Αυστρίας από το 1957 αναπτύσσει έντονη συνδικαλιστική δράση. Εκλέγεται στο ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Γκρατς. Την ίδια περίοδο γίνεται μέλος του παράνομου ΚΚΕ και του ΚΚ Αυστρίας. Για τη δράση του αυτή του αφαιρείται από τις ελληνικές αρχές το διαβατήριο και απελαύνεται στην Ελλάδα, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στο ΕΜΠ.

Παίρνει ενεργό μέρος στους φοιτητικούς και δημοκρατικούς αγώνες για το 1 1 4 και το 15%. Εκλέγεται Γραμματέας της Σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και στο Προεδρείο του Κεντρικού Συμβουλίου της.

Η δικτατορία του 1967 τον βρίσκει στο στρατό, όπου υφίσταται ταλαιπωρίες για τα φρονήματά του. Μετά την απόλυσή του, αναπτύσσει έντονη αντιστασιακή δράση από τις γραμμές του «Ρήγα Φεραίου» και του «Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου» (ΠΑΜ). Συλλαμβάνεται και εξορίζεται στο Παρθένι της Λέρου. Μετά την πτώση της δικτατορίας δραστηριοποιείται πολιτικά στην προσπάθεια για την ενότητα της Αριστεράς που ονομάστηκε «Κίνηση των 77» και στη συνέχεια στο ΚΚΕ Εσωτερικού.

Παίρνει ενεργό μέρος στο συνδικαλιστικό κίνημα των μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Το 1974 εκλέγεται για 3 χρόνια Πρόεδρος της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ.

Μέλος της Κ.Ε και στη συνέχεια του Ε.Γ. του ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1976 έως το 1981. Το 1982 εκλέγεται Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού. Μετά τη διάσπασή του το 1987, συνεχίζει τους κοινωνικούς και πολιτικούς του αγώνες από τις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά και στη συνέχεια, μέχρι σήμερα, της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς (ΑΚΟΑ).

Από τα ιδρυτικά στελέχη και μέλος της Γραμματείας του «Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς», που υπήρξε προπομπός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενεργό μέλος στο κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης από τις γραμμές του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ».

Μέλος της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας για τη Συσπείρωση της Αριστεράς».

Υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών στις εκλογές της 7/3/2004 με το συνδυασμό «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Ενωτικό Ψηφοδέλτιο (ΣΥΡΙΖΑ).

Στις εκλογές του 2007 εκλέγεται βουλευτής ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη θητεία του ασχολήθηκε με θέματα Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και πήρε μέρος σε αποστολές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αίγυπτο, τη Γάζα, τη Μολδαβία.

Μέχρι πρόσφατα μετείχε στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ως συντονιστής της.

Η πολιτική κηδεία Γ. Μπανιά θα γίνει το Σάββατο 31/3  στις 12 το μεσημέρι από το Α΄  Νεκροταφείο Αθηνών

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ελε λευ, ωρέ Ελληνες!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Του Στάθη

Ενύπνιον 25ης Μαρτίου

Μεγάλη Γιορτή την Κυριακή

απ’ τον εσπερινό ήδη του Σαββάτου, βάζουν τα καλά τους τα ξωκλησάκια του Αιγαίου για να ανάψουν, στο λιόγερμα της παραμονής, το πρώτο κεράκι της γιορτής.

Μεγάλη Γιορτή η 25η Μαρτίου κάθε χρονιάς, μεθυσμένη απ’ το «αθάνατο κρασί του 21» - σιγά σιγά κι από νωρίς αθροίζονται οι άρχοντες του Ρωμαίικου στις πλατείες,

ανάρια - ανάρια καταφθάνουν στίχοι του Ομήρου απ’ τις παραλίες κι «άγγελοι με έντεκα σπαθιά» αρχίζουν το τελετουργικό, πρώτες να σταθούν μπροστά - μπροστά στο Κάθισμα των Ποιητών μας οι Μανάδες απ’ το Δίστομο

τα μικρά σκοτωμένα παιδιά απ’ τα Καλάβρυτα

και οι Κρήτες αητοί από την Κάνδανο.

Μεγάλη Γιορτή την Κυριακή και κατεβαίνουν οι θεοί απ’ τον Ολυμπο να κατοικήσουν τους ερειπιώνες τους στους Δελφούς και στο Ακρον Ταίναρο, να κατοικήσουν και την ψυχή του Κολοκοτρώνη - «ωρέ, Ελληνες» να φωνάζει ο Γέρος και να τρέχουν να χαϊδέψουν τη φουστανέλα του ο Ρωμιός έμπορος απ’ την Τεργέστη, ο Μυροβλύτης Εσφιγμένος απ’ τη Θεσσαλονίκη και οι ιστορίες της γιαγιάς για τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά

αγκαλιά με τα γράμματα απ’ τη Φραγκιά, και του Ρήγα τους ντελικάτους στίχους.

Μεγάλη Γιορτή σήμερα και το Ρωμαίικο συρρέει στην Αγορά από παντού, στην Πύλη του Αδριανού ο Παληκαράς απ’ τον Πόντο που έβγαινε τις νύχτες, μαύρος αέρας, στα βουνά «βαστώντας στο ένα χέρι το σπαθί και στ’ άλλο το Βαγγέλιο» παρέα

με τους Μαυροσκούφηδες του Αρη να παρασταίνουν στο Αγιο Λείψανο του Αθανασίου Διάκου πώς φίλησε ο Ιμπραήμ στο μάγουλο το λείψανο του Παπαφλέσσα,

του πιο μεγάλου ψευταρά παπά που άκουσαν ποτέ οι Γραικοί να μολογάει αρχαίες λέξεις για του φτωχού τ’ αρνί και το δίκιο του ξωμάχου.

Να παρασταίνουν οι Μαυροσκούφηδες, και να ανθίζει απ’ την αγαλλίασή του το σκήνωμα του Διάκου κι εύγε να

εύχεται ο πρωτομάρτυρας

στον κολίγο που έστελνε τα παιδιά του να μάθουν γράμματα να γίνουν «πρώτα στα γρόσια και τα άρματα» εύγε να

ψιθυρίζει ο σουβλισμένος στους πειρατές και καραβοκυραίους με τα πυρπολικά και την αποκοτιά των σαλών και των αλλοπαρμένων - όμως

Μεγάλη η Γιορτή

κι όσο πάει και μεγαλώνει το εορταστικό πλήθος, δύσκολα χωράνε στη Μέση Οδό 3.000 χρόνια ιστορίας, τόσες χιλιάδες τραγούδια, τόσα εκατομμύρια βίοι ανθρώπων και ονείρων.

Σαν σήμερα, 25η Μαρτίου 1821, ημερομηνία που δεν υπήρξε ποτέ αυτό που ευτυχώς αποφασίσαμε να είναι, αναστήθηκε ο παλουκωμένος Σκυλόσοφος κι άλλες δέκα χιλιάδες νεομάρτυρες απ’ την Καππαδοκία ως τη Θράκη,

και σαν σήμερα, ημερομηνία που έδοξε τη Βουλή και τω Δήμω να ευλογήσει το Γένος ως Εθνική Επέτειο της Παλιγγενεσίας, ανοίγει το κελί της στο Μοναστήρι η Αννα Κομνηνή να τρατάρει κουαντρώ και Βόσπορο τις Σουλιώτισσες που χόρεψαν στο Ζάλογκο για

να γεννήσουν τον Γκάτσο και τον Μίκη Θεοδωράκη, τις σελίδες που πάνω τους ο Καβάφης έγραψε τις ιστορίες των Πτολεμαίων και του Κλεομένη, του βασιλιά που πήγε καλιά του.

Σήμερα, κοντά μας στη Μεγάλη του Γένους Γιορτή γιορτάζουν και οι εκλεκτοί μας καλεσμένοι, οι Αντωνίνοι από τη Ρώμη με τις λευκές τους τόγιες, η Βιβλιοθήκη του Χρυσολωρά από τη Βενετία, ο Γεώργιος Ουάσιγκτων και ο Αλέξανδρος Πούσκιν, ο Λόρδος Μπάιρον και οι πολιορκηθέντες στο Στάλιγκραντ - όλοι όσοι μίλησαν λέξεις ελληνικές γιορτάζουν σήμερα

για αυτούς αφιερωμένος εξαιρετικά ο παιάνας ελε λευ

ελε λευ

λέξη αγνώστου ετύμου η ελευθερία, αδέσμευτη και αδέσποτη με μια στάλα τρέλα, σαν τις νεράιδες που πρέπει να τους κλέψεις το μαντίλι για να τις κάνεις ταίρι σου, νύμφες

του νερού που τρέχει ιερό και καθαρό σαν το παιδάκι πριν να γίνει ήρωας, άγιος ή προδότης.

Γιορτάζουμε σήμερα, συμπατριώτες και συμπολίτες, τα πένθη και τις ήττες μας - τις νίκες αφήστε τες για άλλες πιο ήσυχες μέρες, σήμερα είναι σαν ψυχοσάββατο, των Αγνώστων Στρατιωτών και των επιστολών που δεν έφθασαν ποτέ

από τα μέτωπα πίσω στα προσφυγικά της Νέας Φιλαδέλφειας - ας πιούμε ένα ουζάκι στο ουζερί ακούγοντας Καζαντζίδη εις μνήμην όσων δεν γύρισαν ποτέ απ’ την Τροία, αλλά και εις μνήμην όσων Τρώων δεν έφθασαν ποτέ στη Ρώμη.

Και τώρα, καθώς ο ήλιος ανεβαίνει ψηλά πάνω απ’ τον Πύργο του Ανεμά και γέρνει προς την Ακρόπολη, να μεσημεριάσει κατακόρυφα στον Παρθενώνα, τώρα που φουντώνει η τρανή Γιορτή

μνήσθητι κυρίες και κύριοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, τώρα που είναι δύσκολοι οι καιροί, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον γιο της Καλογριάς και του Φιλίππου του Ε’ της Μακεδονίας, να ορκίζεται στον μπούντζον του και να λέει στους Τούρκους για να ακούνε οι Αγγλογάλλοι: «αν ζήσω, θα τους γαμήσω! Αν με χαλάσουν, θα μου κλάσουν τον μπούτζον!»

Ελε λευ, ωρέ Ελληνες!

Εχετε «πολλά κρυμμένα τιμαλφή να σώσετε» και πολλά καινούργια να φτιάξετε. Αέρα, ωρέ Ρωμαίοι και Ρωμιοί μου! - τι κι «αν μπήκαν στην πόλη οι εχθροί»; εσείς πάλι θα τους διώξετε. Γύρω γύρω απ’ τα τείχη γυρίζει ο Στρατηγόπουλος να βρει τη ρωγμή να κάνει το στρατήγημα!

Είναι η Ελλάδα μια Ελένη, μια Βασιλική, μια Σοφία, μια Χρύσα και μια Γεωργία, εκατομμύρια γυναίκες είναι η Ελλάδα, δεν χάνεται!

Γιορτάστε, λοιπόν, σύντροφοι Γραικοί τη στοιχειωμένη μας Γιορτή σ’ αυτόν τον χαλεπό καιρό με την πιο δυνατή ψυχή, δεν ξεμείναμε δα από Ηλιο και Διόνυσο, ούτε από αντάρτη Χριστό και των γονέων μας τις ευχές.

Καλύτερη από μας θα κάνουν την Ελλάδα τα παιδιά μας, έτσι γινόταν, έτσι γίνεται κι έτσι θα γίνεται...

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Δελτίο τύπου Συριζα, για την συγκέντρωση της 21-3-2012

ΣΥΡΙΖΑ

Συντονιστική επιτροπή Πάρου-Αντιπάρου

Η Πάρος που αντιστέκεται

Με δυναμικό και αγωνιστικό τρόπο μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Πάρου και Αντιπάρου διατράνωσαν τη θέλησή τους να αντισταθούν στη νέα βαρβαρότητα που φέρουν τα αντιλαϊκά μέτρα του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και να ανατρέψουν την τροϊκανή κυβέρνηση. Η κοινωνία της Πάρου – Αντιπάρου, με τη συμμετοχή και το πάθος στη σημερινή μεγάλη συγκέντρωση, εκφράζει την αγανάκτηση και καθολική αντίθεσή της στη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και Υγείας.

Άνθρωποι, που ξεκινούν από διαφορετικούς δρόμους, μπορούν να συγκλίνουν και σε ένα ορμητικό ποτάμι, το οποίο, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να σαρώσει στο διάβα του το «παλαιό

καθεστώς» με τις μνημονιακές – νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί σε βάρος των εργατολαϊκών στρωμάτων.

Κλέβουν το μέλλον των νέων

Η κυβέρνηση ξεπουλάει τη χώρα και με το μνημόνιο στην Παιδεία ξεπουλάει και το μέλλον της.

Στην εκπαίδευση, τελειώνει το διδακτικό έτος και τα σχολεία δεν έχουν έρθει όλα τα βιβλία. Η «λύση» με τις φωτοτυπίες μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί από τους μαθητές και τις χειμαζόμενες οικογένειές τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται αποφασιστικά στην πολιτική για την εκπαίδευση, που υπονομεύει συστηματικά τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Δηλώνει ξεκάθαρα την άρνησή του στις «λύσεις» που προάγουν τα συμφέροντα της αγοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκπαίδευση της αμάθειας, τον αυταρχισμό. Είναι σταθερά υπέρ της ποιοτικής αναβάθμισης της Παιδείας και αυτή η αναβάθμιση μόνο ως Δημόσια, δωρεάν και δημοκρατική μπορεί να υπάρξει.

Αγωνίζεται μαζί με τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία για την λύση των προβλημάτων που χρονίζουν (ανέγερση νέου Γυμνασίου Παροικιάς, κτιριακή επέκταση 2ου Δημοτικού, κλπ) που αντιμετωπίζουν τα σχολεία των νησιών μας.

Ένα μέλλον χωρίς δημόσια υγεία ξημερώνει…

Στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στα χαράτσια και στη φορομπηχτική πολιτική (αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων, κλπ) προστίθεται και η «κατάργηση» ουσιαστικά του κοινωνικού κράτους και της δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης. Με δικαιολογία το φαγοπότι στον τομέα της Υγείας που οι ίδιες οι κυβερνήσεις επέτρεψαν και εξέθρεψαν, με τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις γκρεμίζουν τις δομές της δημόσιας υγείας.

Η ενοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών που παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ΕΟΠΠΥ) επιτείνει τα προβλήματα. Με τον μνημονιακό ΕΟΠΠΥ επιχειρούν να στριμώξουν 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους σ’ ένα ανεπαρκέστατο σύστημα και να περικόψουν ακόμη περισσότερες παροχές για τους ασφαλισμένους. Κλείνουν νοσοκομεία, περιορίζουν κλίνες, υποστελεχώνουν και διαλύουν τα Κέντρα Υγείας, περιορίζουν ή καταργούν μια σειρά ιατρικών εξετάσεων, «κουρεύουν» τα ασφαλιστικά Ταμεία οδηγώντας τους αδύναμους οικονομικά σε αδιέξοδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για:

  • Δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους όσοι ζουν και εργάζονται στη χώρα.

  • Ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, με επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβών για τους εργαζόμενους.

  • Ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με οικογενειακούς γιατρούς, με Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα, για ευχερή και έγκαιρη πρόσβαση των πολιτών στους γιατρούς και στις υπηρεσίες υγείας.

Η κοινωνία καταλαβαίνει και αντιδρά

Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται αποσκοπούν στο να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κρίση που το ίδιο προκάλεσε φορτώνοντας τις ζημιές στις πλάτες του κόσμου της εργασίας.

Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι η ολιγαρχία του χρήματος χρησιμοποιεί τις κυβερνήσεις των μνημονίων για να φορέσουν με το ζόρι στον κόσμο της εργασίας το κοστούμι που η ολιγαρχία έχει ήδη ραμμένο. Καταλαβαίνει ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιβάλλονται υπηρετούν την αναδιάρθωση του κεφαλαίου. Αντιλαμβάνονται ότι στόχος τους είναι η διαμόρφωση καθεστώτος εργασιακού Μεσαίωνα, η δημιουργία ενός «επιχειρησιακού τοπίου» κινεζοποιημένης εργασίας, με ένα τεράστιο εφεδρικό στρατό ανέργων, ώστε σ’ αυτό το καταστραμμένο τοπίο, μαζί με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας, να διασφαλίσουν την κερδοφορία της ολιγαρχίας του χρήματος και στην περίοδο της κρίσης. Προνοούν για την εύρυθμη λειτουργία των μελλοντικών επενδύσεων των Μεγάλων αφεντικών τους.

Για μας προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες των ανθρώπων και όχι τα συμφέροντα των δανειστών. Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη.

Κλέβουν τα λεφτά μας, τη ζωή μας, το μέλλον μας

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι μετράνε στο πετσί τους το κόστος της κρίσης όχι μόνο με όρους χρηματικής απώλειας, αλλά κυρίως με όρους ζωής, επιβίωσης, προσωπικής αξιοπρέπειας.

Οι κυβερνήσεις της ολιγαρχίας που γλέντησαν χυδαία τη χώρα, τώρα θέλουν με απίστευτης ωμότητας ανθρωποφαγία να πληρώσουμε το τίμημα των οργίων τους. Ζητάνε να πληρώσουμε με την ίδια τη ζωή μας.

Η μνημονιακή πολιτική εξουσία, οι καναλάρχες και οι πληρωμένοι «μεγαλοδημοσιογράφοι» τους προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας, να φοβίσουν όσους έχουν αγανακτήσει με την πολιτική τους, με τα φοβικά αδιέξοδα και διλήμματα στα οποία τους ωθούν, και επιχειρούν να σπάσουν τα δεσμά που τόσα χρόνια τους έδεναν μαζί τους.

Η σημερινή μεγάλη συγκέντρωση στην Παροικιά δείχνει το δρόμο. Εδώ και τώρα πρέπει να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο Παιδείας και Υγείας, ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα ανατρέψει τα Μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η οργή να γίνει κίνημα αντίστασης και ανατροπής

Ή εμείς ή αυτοί.

Όλοι μαζί μπορούμε.

Πάρος 21/03/2012

ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Οι χαιρετισμοί του Στάθη

374x540_d409f2ca827741143042a3cbac65676d

Του έαρος ελαύνοντος και την αναγέννησιν των πάντων όλων - του ΠΑΣΟΚ σε Μπενύτο

της Ν.Δ. σε Μετανοούσα Μαγδαληνή

του ΛΑΟΣ σε Χαιρετίσματα

και της Αριστεράς τα Μυστήρια η στήλη θαυμάζουσα,

θέλει κι αυτή στους παιάνες του Μπενύτο προς Εαυτόν Σωτήρα και Πολύφθογγο Ρήτορα,

στους ύμνους του Αντωνάκη προς Αδώνιδα και Βορίδιδα (ως ιχθύας αφώνους άπαντας τους άλλους κι αλάλους αφιέναι) να προσθέσει εν είδει Χαιρετισμών

και τις δικές της ευχές τε και αίνους

υπέρ των ευσεβών διακονούντων και διακονησάντων τους νταβατζήδες και τα λαμόγια, υπέρ της Παναμώμου εφ’ ημάς Διαπλοκής

υπέρ της Ευλογητής ημών Τρόικας και πάσης αρχής και εξουσίας υπ’ αυτών, εν αυτή και διά ταύτην.

-Ευξώμεθα!

-Αλληλούια!

-Ευξώώώμεθααα!

Σώσον, Κύριε και αποτύφλωσον την ημετέρα αναξιότητα, ότι εν αγνοία έζων κι αγνοίας θησαύρισμα υπήρξα

και στων ειδώλων τον δόλον εγκαταβίωνα

ώσπου, σώσαι θέλων τον κόσμον ο Αντωνάκης αυτεπάγγελτος ήλθε και ως άλλος Σαούλ καθ’ οδόν προς Δαμασκόν είδε φως το αληθινό

και μεταβαλών την γνώμην

έλαβε γνώσιν άγνωστον γνώναι!

Χαίρε, της μετανοίας εγκαλλώπισμα, χαίρε της κυβιστήσεως άθλημα, χαίρε ο το Μνημόνιον ψηφίσας

χαίρε, η ανόρθωσις των τόκων

και η κατάπτωσις των ανθρώπων.

Χαίρε, Μέρκελ! του πεσόντος Αντωνάκη η ανάκλησις και η ανόρθωσις, χαίρε, των δακρύων η λύτρωσις

χαίρε, ύψος δυσανάβατον της κωλοτούμπας

και βάθος δυσθεώρητον

τοις καταβαίνουσιν εις λάκκον μέτρων λεόντων και νέων μέτρων δαιμόνων, χαίρε, κλίμαξ επουράνιε του Χρέους,

μεγαλυνθήτω Σόιμπλε Παντευλόγητε

των Τοκογλύφων Πυρίμορφον Οχημα

Αλληλούια - Αλληλούια - Αλληλούια !

Χαίρε, χερ Σόιμπλε, Φιλάνθρωπε, σπλαγχνίσθητι επ’ εμοί τω αμαρτωλώ και τω ασώτω, χαίρε, εσύ ο των βαρβάρων επιτοκίων λυτρούμενος

χαίρε και χάιλ των Αλαμανών Αδυτε Αστέρα!

Αλληλούια!

Κι εσύ, ω Φιλάγαθε Παπαδήμε, των Εφαρμοστικών Νόμων η προσκύνησις, χαίρε!

Χαίρε χαράς αιτία, ω Βουλή των 199 Ελλήνων Αθλοφόρων του Μνημονίου, χαίρετε, ερείσματα δι’ ων εγυμνώθη ο Αδης και μας πήδηκεν, χαίρετε, των αρρήτων η όρασις και των απορρήτων οι μύστες.

Χαίρετε, της σιγής οι δεόμενοι

             και του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών οι νεμόμενοι

Χαίρε, Αυλή των Θαυμάτων

Χαίρετε, στόματα ασίγητα

των κεκαρμένων μισθών ημών και των ρινότμητων συντάξεων οι μαΐστορες!

Υπερυμνούμεν, ανυμνούμεν και κράζωμεν

χαίρε, ω Εταιρεία

ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία

τείχος Αγγέλων, στήλη παρθενίας και ασπόρου νυμφεύσεως ευωχία - εις πολλά έτη, εις πολλά έτη, εις έτη πολλά και καλά κρασιά...

http://www.enikos.gr/stathis/23871,Xairetismoi%28kai_xairetismata%29.html

Δελτίο Τύπου του Συνδυασμού Μένουμε Αντίπαρο

image

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην τελευταία δημοτική συνεδρίαση της 7ης Μαρτίου 2012 συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης των μελετών του έργου «Αποχέτευση και Ε.Ε.Λ. Αντιπάρου».

Χωρίς αμφιβολία το έργο της Αποχέτευσης και της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων («Βιολογικός») είναι η σημαντικότερη από τις βασικές υποδομές που στερείται εδώ και χρόνια το νησί μας. Δεν μπορεί κανείς επομένως να είναι αντίθετος στην υλοποίησή του, που είναι κοινός στόχος, παρά μόνο ως προς τη διαδικασία και τη μέθοδο που εφαρμόζεται από τη δημοτική αρχή. Ο συνδυασμός μας καταψήφισε την πρόταση (και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο) και παρακάτω εξηγούμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 25/9/2011 έγινε γνωστό από τον κ. Δήμαρχο ότι η (παλαιά) μελέτη την οποία υπέβαλε ο Δήμος μας ως μέρος της αίτησής μας για την ένταξη και τη χρηματοδότηση του έργου έπρεπε να τροποποιηθεί, καθώς η μελέτη προέβλεπε αποχετευτικό σύστημα για 6.000 κατοίκους, και  Βιολογικό για 3.000 κατοίκους. Αποφασίστηκε λοιπόν η τροποποίηση της παλαιάς μελέτης από εξωτερικούς ειδικούς συνεργάτες της Εγνατία ΑΕ -ανάδοχος εταιρεία του έργου-, καθ’ υπόδειξη της ίδιας της Εγνατία ΑΕ.

Σύμφωνα με την τροποποίηση, το έργο θα προέβλεπε να εξυπηρετεί μόνο 3.000 κατοίκους, τόσο για την Αποχέτευση, όσο και για το Βιολογικό. Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι θα προέκυπτε δίμηνη περίπου καθυστέρηση για την έκδοση των Τευχών Δημοπράτησης του έργου, εξαιτίας περικοπών προσωπικού στην ανάδοχο εταιρεία. Η λύση, σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο, ήταν να επισπευθεί η διαδικασία μέσω κάποιων συνεργατών της αναδόχου εταιρείας. Οι δύο προτάσεις εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία και το κόστος για τα δύο έργα (α. επίσπευση τευχών δημοπράτησης και β. τροποποίηση μελέτης) θα ανερχόταν στα 20.000 συν ΦΠΑ (10.000 ευρώ η κάθε εργασία), με τον όρο προς τους εξωτερικούς συνεργάτες της Εγνατία ΑΕ να ολοκληρωθούν οι εργασίες τους εντός 45 ημερών.

Από εκείνη την ημερομηνία δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα. Μάλιστα είχαμε ζητήσει ανεπιτυχώς επίσημη πρόσβαση στα στοιχεία της συγκεκριμένης μελέτης (έχει υποβληθεί σχετικό αίτημά μας προς το Δήμο από τις 5/10/2011-Αρ. Πρωτ. 4222, που δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα).

-Χωρίς λοιπόν να γνωρίζουμε οτιδήποτε σχετικά με τη μελέτη,

-Χωρίς να εξηγηθεί ο λόγος που ορίστηκε ως «έκτακτη» η συγκεκριμένη συνεδρίαση της 7ης Μαρτίου του Δημοτικού Συμβουλίου ,

-Χωρίς να υπάρξει εισηγητής επί του σημαντικότατου αυτού θέματος προκειμένου έστω την ύστατη στιγμή να μας κατατόπιζε σχετικά με το έργο Αποχέτευση-Βιολογικός,

δεν ήταν δυνατό να συναινέσουμε στη συγκεκριμένη πρόταση.

Έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες να γίνει δημόσιος διάλογος για το ζωτικής σημασίας ζήτημα, που αφορά το μέλλον του νησιού και στο οποίο δεν χωρούν ούτε ημίμετρα, ούτε λανθασμένοι χειρισμοί. Ο Δήμαρχος επικαλέστηκε στην επιχειρηματολογία του ένα αδιέξοδο δίλημμα των καιρών («ή το ψηφίζουμε ή δε θα γίνει το έργο ποτέ»). Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ' όψιν ότι αυτό είναι το φυσικό επακόλουθο των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω -δηλαδή, της έλλειψης ενημέρωσης, της πίεσης για βεβιασμένες αποφάσεις και της κακής πολιτικής στο ζήτημα του έργου εδώ και πολλά χρόνια.

Επιπρόσθετα, μέσα στους επτά μήνες από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα μπορούσαν να είχαν απαντηθεί τα εξής ερωτήματα που προκύπτουν για το εν λόγω μεγαλεπήβολο έργο:

-Εκκρεμούν δικαστικές αιτήσεις εμπλεκομένων ιδιοκτητών για ακύρωση του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το έργο της αποχέτευσης και για την τεχνική μελέτη του έργου του βιολογικού; Έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ο Δήμος ώστε να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αρνητικής ετυμηγορίας από το ΣτΕ;

-Το έργο αφορά πληθυσμό 1.500 ατόμων το χειμώνα και μόνο 3.000 ατόμων το καλοκαίρι. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί -από το 2004- να καταλήγουν εκεί, δηλαδή στην πολυσύχναστη περιοχή του Σιφνέικου, τα απόβλητα και των υπολοίπων περιοχών του νησιού (Κάμπος, Άη Γιώργης Σωρός, κλπ). Έχει προβλεφθεί τεχνικά αυτή η ανάμιξη βοθρολυμάτων και αστικών λυμάτων; Θα εξυπηρετεί το έργο επαρκώς όλο το νησί την καλοκαιρινή περίοδο, και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, όταν ο πληθυσμός θα υπερβαίνει κατά πολύ τις 3.000; Αν όχι, με τι επακόλουθα;

-Τι εμπειρία έχουμε από αντίστοιχες μονάδες με συγκεκριμένη μέθοδος υλοποίησης (μέθοδος των τεχνητών υγροτόπων) στις Κυκλάδες; Είναι αλήθεια ότι έχει εφαρμοστεί μόνο σε λίγες περιοχές της Μακεδονίας, αφού κατ’ εξοχήν αφορά μεγάλες πεδινές εκτάσεις και όχι πρανείς βραχώδεις εκτάσεις στην έκθεση των βόρειων και βορειοδυτικών ανέμων, που πνέουν περισσότερο στο νησί μας; Η προτεινόμενη εναλλακτική λύση μεθόδου κόμπακτ, όπως γίνεται σε πολλά νησιά, η πιο σύγχρονη μέθοδος της ηλεκτρόλυσης, καθώς και άλλες πιθανές λύσεις, γιατί δεν έχουν ποτέ συζητηθεί, τώρα αλλά και παλαιότερα;

-Ποιες ενέργειες έχουν γίνει σχετικά με το συντονισμό των υπηρεσιών (Εγνατία και ΔΕΗ), ώστε να συμπορευτεί η φάση της αποχέτευσης με αυτή τη υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ;

Όλα αυτά τα ερωτήματα, μαζί με πολλά ακόμα, δεν είναι λόγοι ματαίωσης, αλλά, απεναντίας, λόγοι τοποθέτησης του ζητήματος σε δημόσιο διάλογο με στόχο την παράθεση απόψεων και την πλήρη ενημέρωση. Μάλιστα ακόμα κι ο δήμαρχος στο συγκεκριμένο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε ότι συμμερίζεται τους ενδοιασμούς μας και αντιλαμβάνεται ότι η θέση μας προκύπτει από καθαρό ενδιαφέρον για τα κοινά.

Γι αυτό ακριβώς είχαμε ζητήσει στο επίμαχο συμβούλιο της Οικονομικής Επιτροπής (25/9/2011) να έρθουμε σε επαφή, σε συνεργασία ασφαλώς με το Δήμο, με προτεινόμενο επιφανή ειδικό μηχανικό μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας ώστε να αναζητηθεί μία τεκμηριωμένη ουδέτερη άποψη. Τότε καταψηφίσαμε την πρόταση των μελετών επειδή η ομάδα μας θα προτιμούσε να προηγηθεί ανοιχτή, δημόσια συζήτηση με ειδικούς μηχανικούς και με εκπροσώπους της Εγνατία ΑΕ, σχετικά με τα παραπάνω έργα και με το έργο γενικότερα, και μετά να λαμβάνονταν, εφ’ όσον χρειάζονταν, όποιες αποφάσεις σχετικά με τυχόν τροποποιήσεις των μελετών ή του έργου. Το ίδιο πράξαμε και τώρα.

Το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού είναι ασφαλώς έργο πνοής για το νησί μας. Δεν αρκεί όμως να θέλουμε, πρέπει να γνωρίζουμε και τι ακριβώς περιέχει αυτό που θέλουμε. Αφού θα γίνει μια φορά ας γίνει σωστά, με βεβαιότητα για το σχέδιο και τον προγραμματισμό του. Έτσι έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από όλους τους αιρετούς της τελευταίας δεκαετίας. Η διαχρονική προσέγγισή του σαν προεκλογική εξαγγελία ή σαν μετεκλογική υστεροφημία σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την καλή ποιότητα του έργου, που είναι και το ζητούμενο.

Το «όχι» μας στην πρόσφατη συνεδρίαση και στην αντίστοιχη Οικονομική Επιτροπή του περασμένου Σεπτέμβρη ήταν και είναι ένα αντίστοιχο «ναι» για ένα σωστό έργο.

Εκ του συνδυασμού «Μένουμε Αντίπαρο»

menoumeantiparo.wordpress.com

To  blog καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να καταθέσει τις απόψεις του για τα ζητήματα που θίγονται παραπάνω

Για το σημαντικότατο αυτό έργο του νησιού έδωσε συνέντευξη στον Ηχώ fm ο Δήμαρχος  Γιάννης Λεβεντάκης

Σblog

για τον <<σχολιαστή>> που ζηταει πληροφορίες για τα <<ψαράκια>> που ανέφερε ο Δήμαρχος στην ομιλία του (αν και δεν χρειάζονται στην περίπτωση μας γιατί ο τεχνητός υγρότοπος είναι υποεπιφανειακός κατακορύφου ροής)

19-3-2012 6-54-03 πμ

http://tinyurl.com/7pwrcjo

http://www.issg.org/database/species/ecology.asp?fr=1&si=126

19-3-2012 6-34-06 πμ19-3-2012 6-13-45 πμ

19-3-2012 6-45-44 πμ

18-3-2012 6-55-14 μμ

19-3-2012 6-12-52 πμ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση Δήμου Αντιπάρου

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ

ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ

ΚΑΛΕΙ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ

ΜΑΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/03/2012

& ΩΡΑ 19:00

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΛΟΥΔΑ

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Kάλεσμα Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων

P3272233 (Large)_thumb[1]

ΚΑΛΕΣΜΑ

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι,

Το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο από την πολιτική του κατάπτυστου και προδοτικού μνημονίου, όσο και από την εφαρμοζόμενη γενικότερη πολιτική σε θέματα υγείας, παιδείας που στόχο έχει την κατάργηση κάθε έννοιας του Κοινωνικού Κράτους.

Στα νησιά μας η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη, ιδιαίτερα η Πάρος έχει αφεθεί στο έλεος, αφού το Κέντρο υγείας μόνο κατ’ ευφημισμό υπάρχει και οι παριανοί πολίτες για στοιχειώδη περίθαλψη πρέπει να μετακινηθούν σε άλλα νησιά.

Αρνούμενοι να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση και ζητώντας το δικαίωμα τόσο στην περίθαλψη όσο και στην μόρφωση που με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις με τα νομοσχέδια του μνημονίου την έχουν διαλύσει, ΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ προειδοποιητική 3ωρη στάση εργασίας στο νησί της Πάρου την Τετάρτη 14/03/2012 και από ώρα 11:00π.μ έως 14:00μ.μ και καλούμε τους εργαζόμενους και τον λαό της Πάρου να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο που οργανώνεται για ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Όλοι στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 14/03/2012 και ώρα 11:00π.μ.

Με την συμμετοχή μας δηλώνουμε ότι αρνούμαστε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές των Κυβερνήσεων του Μνημονίου. Αρνούμαστε να μας στερούν το δικαίωμα στην ζωή και στο μέλλον.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

0f6b13fe8e5181e58b354e09720d87af_L

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

H μόνη κουκούλα που βγήκε

634662221715510156samaras merkel 2

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία του κ. Σαμαρά

Στην προσπάθειά του να αποκρύψει τις βαριές ευθύνες για τις επιπτώσεις του δεύτερου μνημονίου που υποστήριξε μετά πάθους, ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύεται σε αρχιστράτηγο ενός αντιαριστερού μετώπου που θυμίζει μέρες του εμφυλίου.

Όμως, ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως ο κ. Σαμαράς μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλο έχουν ήδη αποφασίσει νέα δυσβάσταχτα μέτρα για τον προσεχή Ιούνιο, που σε καμιά περίπτωση δεν θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη, όπως υποκριτικά υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς, αλλά σε κοινωνική χρεοκοπία και περαιτέρω ύφεση.

Τελικά, η μόνη κουκούλα που βγήκε είναι αυτή του αντιμνημονιακού αγώνα για να αποκαλυφθεί το πρόσωπο του σκληρού, αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού.

Θα μας πιάσουν με τις πιτζάμες;

express_xl

Tου Πέτρου Παπακωνσταντίνου http://www.prin.gr/2012/03/ektropi.html

«Φόβοι πραξικοπήματος καθώς η Ελλάδα αγγίζει την οικονομική κατάρρευση».

Κάποιες φορές οι παλιές καραβάνες της αστικής πολιτικής αφουγκράζονται τη μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων ταχύτερα από τους ηγέτες της μείζονος Αριστεράς, που νανουρίζονται από τη μελωδία των δημοσκοπήσεων και ονειρεύονται αριστερές κυβερνήσεις (με τον Κουβέλη και την Κατσέλη) ή λαϊκές εξουσίες του ευρύτατου μετώπου ΚΚΕ-ΠΑΜΕ-ΜΑΣ-ΠΑΣΥ-ΟΓΕ-ΕΕΔΥΕ-ΠΑΣΕΒΕΣ κ.ά.

 

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Λιμπερασιόν, το Σάββατο 3 Μαρτίου, ο 81χρονος Μισέλ Ροκάρ, πρωθυπουργός επί Φρανσουά Μιτεράν, δήλωσε: «Η υπόθεση που κάνω είναι ότι ο εξαναγκασμός σε αποανάπτυξη θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Τίθεται το μείζον ερώτημα για την Ελλάδα, καθώς η χώρα οδηγείται σε εξαναγκασμένη αποανάπτυξη: Πώς είναι δυνατόν να γίνουν εκλογές σε τέτοιο πλαίσιο; Πώς είναι δυνατό να κυβερνήσεις ένα λαό όταν του λες ότι πρέπει να θυσιάζει το 25% του εισοδήματός του επί 10 χρόνια για να πληρωθεί το χρέος; Κανείς δεν μιλά γι’ αυτό, όμως δεν υπάρχει διέξοδος στο ελληνικό πρόβλημα παρά μόνο με στρατιωτική εξουσία».

Τρεις μέρες αργότερα, η ισπανική Ελ Παΐς δημοσίευε άρθρο του κοινωνιολόγου Ιγνάθιο Σοτέλο για την ελληνική κρίση. Το άρθρο κατέληγε ως εξής: «Υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί η δημοκρατία από μια διαδικασία που κινείται προς το χείλος της κοινωνικής επανάστασης. Η ριζοσπαστικοποίηση που θα μπορούσε να φέρει αυτή η διαδικασία δεν θα ήταν ανεκτή από τις ανώτερες τάξεις της Ελλάδας, πιθανότατα δε ούτε από τους ευρωπαίους εταίρους της, κι αυτό θα τους υποχρέωνε να δικαιολογήσουν κάποια μορφή στρατιωτικής επέμβασης». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης – ενδεικτικά η Ντέιλι Εξπρές φιλοξένησε άρθρο με τίτλο «Φόβοι πραξικοπήματος καθώς η Ελλάδα αγγίζει την οικονομική κατάρρευση».

Ας μην υποτιμήσουμε παρόμοιες εκτιμήσεις σαν παραληρηματικές υπερβολές. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, την ασυνέχεια και την έλλειψη κατεύθυνσης του λαϊκού κινήματος, η κοινωνική φρίκη που εξαπλώνεται και θα εξαπλώνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς (και που δεν μπορεί να εκτονωθεί με εκλογές εν τάφω, χωρίς ελπίδα) κάνει την κοινωνική έκρηξη αναπόφευκτη. Το ερώτημα δεν είναι το αν, αλλά το πότε, πώς και με τι αποτέλεσμα.

Πέντε χρόνια μετά την πτώση του πρώτου ντόμινο, της αμερικανικής αγοράς ακινήτων, είναι πλέον φανερό ότι ο διεθνής καπιταλισμός βυθίζεται σε μια πρωτοφανή, δομική κρίση χωρίς ορατή διέξοδο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, δεν μπορεί να προσφέρει καμία θετική ιδέα στις λαϊκές τάξεις – ούτε το κράτος πρόνοιας του Νιου Ντιλ, ούτε το εθνικό μεγαλείο του φασισμού, ούτε την κοινωνία της κατανάλωσης των «τριάντα ένδοξων» μεταπολεμικών χρόνων, ούτε καν το «λαϊκό καπιταλισμό» της εύκολης πίστωσης και των μετοχών, την περίοδο ακμής του νεοφιλελευθερισμού. Το μόνο που υπόσχεται είναι αίμα και δάκρυα σε μια εφιαλτική καθοδική σπείρα «εσωτερικής υποτίμησης», όπου οι Γάλλοι θα γίνονται Έλληνες, οι Έλληνες Βούλγαροι και οι Βούλγαροι Κινέζοι.

Σ’ αυτό το φόντο, η τελευταία Μεγάλη Ιδέα του συστήματος, η μόνη που του απομένει, είναι ο φόβος. Ο μόνος αγώνας που επιτρέπεται είναι ο αγώνας για την επιβίωση με το διπλανό μας, σε ένα κόσμο όπου «ο άνθρωπος για τον άνθρωπο γίνεται λύκος». Ένα τέτοιο κοινωνικό σύμπαν, όπως αυτό που οραματίστηκε ο Χομπς στον Λεβιάθαν, μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει βάση νομιμοποίησης μιας νέου τύπου απολυταρχίας. Ιδίως αν οι εξεγέρσεις των προλεταριακών στρωμάτων πάρουν την απελπισμένη μορφή ενός «Λος Άντζελες» ή μιας «Σιδερένιας Φτέρνας», τρομοκρατώντας τους μικροαστούς, με τη βοήθεια της πραγματικής ή κατασκευασμένης «αναρχίας».

Οι κακοί οιωνοί ήδη συσσωρεύονται. Την Κυριακή, ο Ομπζέρβερ αποκάλυψε ότι οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Βρετανίας, πιθανότατα σε συνεργασία με την αστυνομία και το MI5, συγκρότησαν μαφιόζικη παρακρατική οργάνωση φακελώματος αριστερών και συνδικαλιστών εργατών, που καταχωρούνταν σε μαύρη λίστα και δεν μπορούσαν να βρουν πουθενά δουλειά. Κυβερνήσεις μη εκλεγμένων «τεχνοκρατών» που διορίζονται από το Βερολίνο, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων (κάτι που ούτε η χούντα δεν τόλμησε), χημικός πόλεμος κατά ειρηνικών διαδηλωτών, δίκες ανήλικων παιδιών με τον τρομονόμο, δηλώσεις κυβερνητικών παχύδερμων περί τανκς που θα φυλάνε αύριο τις τράπεζες – τι άλλο είναι όλα αυτά από αυταρχική εκτροπή σε αργή κίνηση;

Η μετατόπιση του καπιταλισμού από τη «δημιουργική καταστροφή» στην «καταστροφική ανάπτυξη» υπονομεύει τα θεμέλια της παραδοσιακής, ρεφορμιστικής πολιτικής, δηλαδή το δίπολο: «Το κόμμα κάνει κοινοβουλευτική πολιτική και το συνδικάτο οικονομικό αγώνα για το μέρισμα της ανάπτυξης». Θέτει επί τάπητος την ανάγκη για μια άλλου τύπου αριστερή πολιτική, εστιασμένη στον πολιτικό - πανεθνικό αγώνα για τα κοινωνικά προβλήματα – όχι με την έννοια ενός κινηματικού αντάρτικου με τις απαραίτητες τζούρες στα λουλουδάδικα, αλλά με την έννοια ενός ηγεμονικού σχεδίου εξουσίας, για τη λαϊκή, δημοκρατική αναγέννηση της χώρας.

Ανεξάρτητα από άλλες, στρατηγικού χαρακτήρα διαφωνίες, οι δυνάμεις της Αριστεράς οφείλουν να δημιουργήσουν ένα ευρύ μέτωπο έμπρακτης υπεράσπισης των λαϊκών, δημοκρατικών ελευθεριών, δημιουργώντας τους αναγκαίους θεσμούς και τους μηχανισμούς (στα επίπεδα της αντι-πληροφόρησης, της οργάνωσης και περιφρούρησης των αγώνων, της παρακολούθησης του εχθρού, της λαϊκής αυτοάμυνας κ.λπ.) προς όφελος της μαχητικής ικανότητας, της αλληλεγγύης και της ηθικής ανάτασης των λαϊκών αγώνων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είμαστε όλοι άξιοι της τύχης μας.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Υποχρέωση όλων μας είναι να ανατρέψουμε την παράλογη και απάνθρωπη πολιτική.

clip_image002

ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Η χώρα κινδυνεύει με black-out λόγω αδυναμίας πληρωμής στην κατανάλωση, και αυτοί ονειρεύονται παντεσπάνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των καταναλωτών προς την επιχείρηση, ανέρχονται σε 819 εκ., ευρώ!.

Μέσα σε λίγους μήνες υπερδιπλασιάστηκαν!!. Και δεν μιλάμε για χρέος από χαράτσι, αλλά για χρέος των καταναλωτών. Με λίγα λόγια, αυξάνεται δραματικά, και με γεωμετρική πρόοδο, ο αριθμός των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να πληρώσουν την κατανάλωση ρεύματος.

Ταυτόχρονα το ΣτΕ αποφάσισε ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό ως προς την μονιμότητα του, και επίσης αποφάσισε ότι δεν μπορεί να κοπεί το ρεύμα για τη μη πληρωμή στο χαράτσι.

Και όμως, η κυβέρνηση, μέσα σε ένα black-out λογικής, συνεχίζει να απειλεί και να απαιτεί την πληρωμή του χαρατσιού.

Η χώρα κινδυνεύει με black-out λόγω αδυναμίας πληρωμής στην κατανάλωση, και αυτοί ονειρεύονται παντεσπάνια.

Υποχρέωση όλων μας είναι να ανατρέψουμε την παράλογη και απάνθρωπη πολιτική.

Η παραπληροφόρηση που έχουν εξαπολύσει, μέσα από τα μεγάλα ΜΜΕ, του καναλάρχες-εργολάβους χορηγούς τους, έχει σκοπό να σκορπίσει φόβο στον Ελληνικό λαό.

Η αλήθεια είναι ότι, δεν ενδιαφέρονται τόσο για την είσπραξη των οφειλών, όσο ότι θέλουν να φέρουν τον πολίτη, σε πλήρη αδυναμία καταβολή των οφειλών.

Εποφθαλμιούν την ιδιωτική περιουσία. Την απαξιώνουν και μεθόδους μαφίας, εφορμούν για να την κάνουν δική τους.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

Μαζικά είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε.

Άρνηση κάθε αντισυνταγματικής καταβολής φόρων.

Ανατροπή της βαρβαρότητας, επιστροφή της πολιτικής.

ΠΑΡΟΣ 7-3-2012

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ή οι Τάταροι στα Τάρταρα ή ο λαός στη σκλαβιά.

620x401_133062786210

ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ http://www.enikos.gr/stathis/19717,Tataroi_kai_Tartara.html

Τάταροι και Τάρταρα

Παίρνεται ένα μέτρο και πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρία νέα μέτρα έρχονται να το διαδεχθούν.

Αίφνης τα έσοδα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου παρουσιάζουν υστέρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων - αίφνης, που αίφνης δεν είναι, ο Προϋπολογισμός χάσκει πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται, συνεπώς

νέα μέτρα - τι έχεις Γιάννη, τι ’χα πάντα!

Νέα μέτρα τώρα, πριν τα νέα μέτρα που όλοι ήδη γνωρίζουμε ότι θα ληφθούν τον Ιούνιο.

Νέα μέτρα

λες κι έχουμε εφεύρει το αεικίνητον των νέων μέτρων.

Νέα μέτρα που όλοι ξέρουμε ότι οδηγούν στο βάθεμα της Υφεσης και συνεπώς στην «ανάγκη» να ληφθούν και νέα μέτρα. Ομως προς την ίδια κατεύθυνση - ένας φαύλος κύκλος, ένα σπιράλ θανάτου

μια ατέρμονη κάθοδος στον Αδη.

Δημιουργούν ανέργους κι ύστερα τους περικόπτουν το επίδομα ανεργίας - στις πόσες αυτοκτονίες θα σταματήσουν;

Κατακρεουργούν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά οι δημόσιες δαπάνες... αυξάνονται!!!

Ουκ έστι ελπίς

ουκ έστι οδός

ουκ έστι τέλος

διότι οι ίδιοι τα ίδια πράττουν! φερ’ ειπείν το κόστος για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τις Μη Κυβερνητικές (με κυβερνητική χρηματοδότηση) Οργανώσεις αυξήθηκε από το 2010 στο 2011

περίπου όσον πετσοκόπηκαν οι συντάξεις των γερόντων!

Απίστευτο;

Οχι! αναμενόμενο.

Τέτοιοι είναι, τέτοιο το ήθος τους. Για αυτό άλλωστε έγιναν με τέτοιαν ευκολία γενίτσαροι (κι έκαναν εμάς ραγιάδες)

Τους μεν γέροντες στον Καιάδα,

τους δε νέους στο Βάραθρον!

(Με 51% τρέχει η ανεργία των νέων).

Σε άλλους καιρούς σε μιαν άλλη χώρα την Ελλάδα, που για να την εννοήσουμε εμείς σήμερα της βάζουμε τον προσδιορισμό «αρχαία»


το επίπεδο του πολιτισμού μιας πόλης εμετράτο από τη φροντίδα της για τους γέροντες και τη μέριμνά της για τους νέους.

Σήμερα, ο ίδιος χώρος, η θεσμισμένη Ελλάδα ατιμάζεται από μια ορδή μονιμάδων της εξουσίας, που έχουν τους γέροντες για τα γενόσημα, κοινώς μπάζα, και τους νέους κρέας για τα κανόνια της ελεύθερης αγοράς.

Ή τέτοιους ταγούς πρέπει να τους φάει το σκοτάδι, ή το σκοτάδι που έχουν απλώσει οι ίδιοι πάνω απ’ τη χώρα θα την καταπιεί.

Ή οι Τάταροι στα Τάρταρα ή ο λαός στη σκλαβιά. Είναι (πάλι) τόσον απλό...

Διαγραφή χρεών των νοικοκυριών από τις τράπεζες

BU005137

Επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στον Πρωθυπουργό: Διαγραφή χρεών των νοικοκυριών από τις τράπεζες

Οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες υπερβαίνουν το ποσό των 112 δις ευρώ. Στις σημερινές μνημονιακές συνθήκες, με τις συνεχείς μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την εκτίναξη της ανεργίας και της επιβολής νέων δυσβάσταχτων φόρων, είναι φανερό πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία τρία χρόνια τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τριπλασιάστηκαν.

Επειδή η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία  που δεν άσκησε τις υποχρεώσεις της για έλεγχο και τις αναγκαίες πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να έμπαινε φραγμός στην ασυδοσία των τραπεζιτών,  επειδή το τραπεζικό λόμπι  από την δεκαετία του 2000, παραβίασε συστηματικά τα υγιή πιστοδοτικά κριτήρια, όπως ορίζονταν και  από την Τράπεζα της Ελλάδος  και συνειδητά έσπρωξε χιλιάδες εργαζόμενους και νοικοκυριά στην υπερχρέωση, με μόνο κριτήριο την άντληση υψηλής κερδοφορίας, αδιαφορώντας για τους κινδύνους στην κοινωνία και την οικονομία,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

•    Προτίθεται να προχωρήσει στην μερική ή ολική διαγραφή χρεών για την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων  και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όταν το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει αυτό που λογίζεται ως όριο φτώχειας;

•    Προτίθεται σε όσους που για διάφορους λόγους μειώθηκε το εισόδημά τους ή έχασαν την εργασία τους, να προχωρήσει σε αντίστοιχη απομείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων;

•     Θα μεριμνήσει ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων  σε όλες τις τράπεζες να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών;

•    Θα γίνει εκλογίκευση  των επιτοκίων που για καταναλωτικά κυρίως δάνεια ξεπερνούν κάθε κανονιστικό όριο;

•    Θα επιβληθεί  τώρα με τον νέο πακτωλό δισεκατομμυρίων στις τράπεζες για  την επανακεφαλαιοποίηση τους και η εξυγίανση των ισολογισμών τους  με την διαγραφή των δανείων που αφορούν τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξης Τσίπρας

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Αντιπάρου

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 111 του Ν 3463/2006 «περί του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα» και τον Ν.3852/2010 σας προσκαλούμε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αντιπάρου, την Τετάρτη 07-03-2012 και ώρα 19.00 μ.μ στην αίθουσα Καλουδά για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης:

Έγκριση μελετών του έργου «Αποχέτευση και Ε.Ε.Λ. Αντιπάρου».

Τάσος Αλιφέρης

δδ

Ένας πρωτοπόρος αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα έφυγε

 

στο site του Δήμου  Τήλου διαβάζουμε

Ο Δήμαρχος και Γιατρός της Τήλου Τάσος Αλιφέρης, έχασε σήμερα τη μεγάλη μάχη που με γενναιότητα έδωσε. Η Τήλος και χιλιάδες φίλοι της σ’ όλη την Ελλάδα θρηνούν τον ακαταπόνητο μαχητή, που άλλαξε ριζικά το πρόσωπο του νησιού κι έφερε την ευημερία και την πρόοδο, χωρίς να λογαριάζει κόπους και προσωπικές θυσίες. Τον εμπνευσμένο γιατρό που τιμούσε όσο κανείς τον όρκο του Ιπποκράτη και βρισκόταν δίπλα στον ασθενή, οποιαδήποτε ώρα της μέρας και της νύχτας, σώζοντας με την αφοσίωση και το ταλέντο του δεκάδες ανθρώπινες ζωές, κατοίκων και παραθεριστών.

Ο Αναστάσιος Σπύρου Αλιφέρης, όπως υπέγραφε πάντα, γεννήθηκε το 1951 στο Λάχι Λακωνίας. Σπούδασε Ιατρική στην Σιένννα της Ιταλίας και διορίστηκε αγροτικός γιατρός στην Τήλο το 1983. Παρέμεινε στο νησί και εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος το 1995. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς με μεγάλη πλειοψηφία. Πιστός στις δημοκρατικές ιδέες, αγωνιζόταν μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, για μια Ελλάδα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ηταν πρωτοπόρος στον αγώνα για την ανάπτυξη των μικρών νησιών, Πρόεδρος του συμβουλίου νησιωτικών δήμων και κοινοτήτων Ελλάδας και μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού δικτύου μικρών νησιών. Οραματιστής και ρηξικέλευθος,συγκρούστηκε με κατεστημένα συμφέροντα και αντιλήψεις, με μόνο γνώμονα το καλό του νησιού του και πέτυχε ανάπτυξη με οικολογικό χαρακτήρα, που συγκέντρωνε πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Διεκδίκησε και πέτυχε την απόκτηση πλοίου της Τήλου, που έδωσε φτερά στο νησί, την απαγόρευση του κυνηγιού, αποτόλμησε με θάρρος και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον πρώτο γάμο ομοφύλων. Μέχρι σήμερα εξακολουθούσε να ζει στα δυο δωμάτια του Δημοτικού Ιατρείου, μη έχοντας δημιουργήσει καμία προσωπική περιουσία.

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Αντισυνταγματική η διακοπή Ρεύματος

 

xaratsi_deh

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Μια πολύ σημαντική νίκη πέτυχε το κίνημα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ! Το βράδυ της Παρασκευής, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σπουδαία κατάκτηση εκ μέρους του κινήματος που μαζικοποιήθηκε πολύ γρήγορα και έκανε συντονισμένο πολιτικό αγώνα άρνησης πληρωμής του τέλους ακινήτων. Έτσι, χάρις στις πρωτοβουλίες πολιτικών και κοινωνικών φορέων και με τεράστια συμμετοχή πολιτών, μέχρι σήμερα (και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ), πάνω από 1 στα 4 νοικοκυριά δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση και ακόμα περισσότερα δεν θα πληρώσουν τη δεύτερη. Σαν αποτέλεσμα, η προθεσμία καταβολής του τέλους μέχρι την διακοπή ηλεκτροδότησης είχε μετατεθεί από τις αρχικά 40 ημέρες (κατά σειρά) στις 80, στις 120 και εν τέλει στις 180 ημέρες!

Η άκρως εκβιαστική απειλή εκ μέρους της κυβέρνησης περί διακοπής του ρεύματος απειλούσε να αφήσει χωρίς ηλεκτροδότηση δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία βυθίζονται καθημερινά, ολοένα και περισσότερο, στην εξαθλίωση και την ανεργία. Ειδικά μάλιστα εν μέσω ενός βαρύτατου χειμώνα (όπως ο φετινός) και με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα ύψη, πιθανή διακοπή ρεύματος θα ήταν τουλάχιστον εγκληματική! Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του ΣτΕ "ξεμπροστιάζει", όχι μόνο τον ρόλο "τρομοκράτη" του λαού που έχει αναλάβει η κυβέρνηση εδώ και καιρό, αλλά και την ευκολία με την οποία αψηφά διαρκώς το Σύνταγμα της Ελλάδας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, αργά ο βράδυ της Παρασκευής, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.

Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος, δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά, αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ.

Όλοι στρέφονταν κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

 

πηγή ΙΣΚΡΑ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη διακοπή του ρεύματος για το χαράτσι της ΔΕΗ

Η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη διακοπή του ρεύματος για το χαράτσι της ΔΕΗ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση της τρόικας και προσωπικά για τον «συνταγματολόγο» αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών. Παρά την προσπάθεια κυβερνητικών κύκλων να ερμηνεύσουν την απόφαση κατά το δοκούν, η αλήθεια είναι ότι αμφισβητείται επί της ουσίας και η συνταγματικότητα του ίδιου του τέλους.

Αποτελεί την πρώτη μεγάλη νίκη του πρωτοφανούς λαϊκού  κινήματος που αναπτύχτηκε στις γειτονιές όλης της Ελλάδας. Η θετική αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι η αντίσταση, η συλλογική ανυπακοή και η αυτοοργάνωση του κόσμου της εργασίας, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την απομάκρυνση της κυβέρνησης και των πολιτικών της καταστροφής και της κοινωνικής χρεοκοπίας.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ο «μη πόλεμος» και το τελάρο

 

pegasus_LARGE_t_5595_210705

Tου Παντελη Μπουκαλα

Ως μονοετή ή το πολύ διετή είχαν προαναγγείλει οι στρατηλάτες τον Πόλεμο κατά των Μεσαζόντων, αλλά ήδη είναι τριακονταετής πλας, όπως θα λέγαμε στα τηλεοπτικά ελληνικά μας. Κι απ’ ό, τι φαίνεται, για εκατονταετής πάει, υπό την προϋπόθεση ότι το 2012 δεν θα αποδειχθεί έτος της ολικής κοσμικής καταστροφής, όπως προέβλεψαν οι Μάγιας, ο Νοστράδαμος, ο Αγαθάγγελος, ο Μπαρόζο και οι λοιποί εσχατολόγοι. Η πρώτη μάχη σ’ αυτόν τον αδυσώπητο πόλεμο έχει περάσει προ πολλού στην επικράτεια των θρύλων εκείνων που γαλουχούν τις νέες γενιές και χαλυβδώνουν συνειδήσεις. «Η μάχη του τελάρου», αυτό ήταν το όνομά της, που και το άκουσμά του μόνο προκαλεί ρίγη συγκίνησης στα στελέχη του βαθέος ΠΑΣΟΚ και του βαθύτατου λαϊκισμού.

Μέρες του ’81-’82 λοιπόν κηρύσσεται ο πόλεμος κατά της αισχοκέρδειας, ως μία από τις μορφές εκπλήρωσης της καλά μελετημένης (και κάθετης βέβαια) υπόσχεσης-δέσμευσης για «σοσιαλισμό στις δεκαοχτώ». Μεσάζοντες και λοιποί κερδοσκόποι τρέχουν να κρυφτούν πανικόβλητοι. Με τη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου να εμψυχώνει και να δίνει γραμμή («θα ’ρθουν πάλι τσούρμο οι μεσάζοντες, θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες, κι εμείς στα ίδια θα ’μαστε άλλη μια φορά. Ε, όχι, δεν πουλάμε, όχι, δεν πουλάμε»), το ΠΑΣΟΚ ξεσπαθώνει, ξεσπαθώνει αλλά το σπαθί του, αν και ηλικίας ολίγων μηνών, αποδεικνύεται ήδη στομωμένο. Η πρώτη κιόλας περίοδος της πράσινης διακυβέρνησης είχε προσφέρει αρκετά πειστήρια για δύο τινά. Πρώτον, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμία όρεξη να συγκρουστεί με καλά εδραιωμένα συμφέροντα (πολλά από τα οποία βρίσκονταν πια στους κόλπους του και εκπροσωπούνταν από τους δικούς του πολιτευόμενους και συνδικαλιζόμενους). Και δεύτερον, ότι το μοναδικό πρόγραμμά του ήταν το «έτσι χωρίς πρόγραμμα», α, και το «Αέρα» ή «Γιούργια!» που εξαπέλυε, δίκην θουρίου, ο ιδρυτής και ηγεμών του. Ουδεμία έκπληξη, λοιπόν, που παρέμεινε πανάκριβο το «καλάθι της νοικοκυράς», για το οποίο έχει πει πολλά ωραία και η Ν. Δ., επίσης άνευ αντικρίσματος.

Ψευδώνυμες ήταν οι περισσότερες μάχες του ΠΑΣΟΚ, αναίμακτες, για το θεαθήναι. Οπως τότε με το τελάρο. Οπως επί «εκσυγχρονισμού», όταν ανακλήθηκε από την εφεδρεία ο κ. Κίμων Κουλούρης, ο και Ζορό των λαϊκών αποκληθείς, που πήρε σβάρνα τις αγορές, βέβαιος ότι μπορεί να ρίξει πάραυτα τις τιμές, αντικρίζοντάς τες και μόνο με το βλέμμα του, άλλοτε βλοσυρό κι άλλοτε σαγηνευτικό. Οπως όταν ιδρύονταν Παρατηρητήρια Τιμών για να παρακολουθούν αμήχανα τις τιμές να παίρνουν τον ανήφορο και να κοστίζουν έτσι τα ελληνικά προϊόντα περισσότερο στον Ελληνα παρά στον Βορειοευρωπαίο. Για έναν πόλεμο που καν δεν δόθηκε μιλάμε ή για έναν «μη πόλεμο», στη γνωστή ανδρεοπαπανδρεϊκή ορολογία. Γιατί όταν διεκδικείς την εξουσία από τον δρόμο του λαϊκισμού, μόνο με τη μέθοδο της δημαγωγίας μπορείς να τη διαχειριστείς αποκτώντας την.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_01/03/2012_430548

Ο προφήτης της Νάξου

glezos_lemonde280212_high

http://kepparou.blogspot.com/2012/02/le-monde_29.html

SOPA και ACTA

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Δελτίο Τύπου Δήμου Αντιπάρου

1-3-2012 11-00-59 μμ

Στο πλαίσιο οργάνωσης του Δήμου Αντιπάρου συστάθηκε η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση (Κ.Ε.Δ.Α.). Η σύστασή της αποτέλεσε έργο δύσκολο διότι έπρεπε να περιλαμβάνει δραστηριότητες που να αναβαθμίζουν και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας καθώς οι άστοχοι χειρισμοί της προηγούμενης Κοινοτικής Αρχής είχαν σαν αποτέλεσμα τη λύση της προηγούμενης Κοινοτικής Επιχείρησης (ΚΕΤΠΑΑ). Το γεγονός αυτό προκάλεσε δυσχέρειες στις προσπάθειές μας. Το αποτέλεσμα των συντονισμένων και συλλογικών ενεργειών μας είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αντιπάρου να αποτελεί πραγματικότητα με το ΦΕΚ 212Β’/09-02-2012.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αντιπάρου (08/17-02-2012) η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΑ αποτελείται από τους: Βιάζη Λίτσα Πρόεδρο, Μαριάνου Φιλοθέη Αντιπρόεδρο και μέλη τους Βιάζη Ελένη, Τριαντάφυλλο Ιωάννη, Μαριάνο Γρηγόριο, Πανταζή Φωτεινή, Χανιώτη Ευθύμιο.

Σκοπός της Κ.Ε.Δ.Α. είναι η οργάνωση λειτουργιών και δραστηριοτήτων και η παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Δήμου στους τομείς:

Κοινωνική προστασία και Αλληλεγγύη, Παιδεία, Περιβάλλον, Πολιτισμός και Αθλητισμός.

Στις προτεραιότητές μας είναι η τακτική επίσκεψη Παιδιάτρου στο νησί μας καθώς επίσης και η εφαρμογή της προληπτικής ιατρικής στα σχολεία μας. Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούμε στην ίδρυση Παιδικού Σταθμού, και Κ.Α.Π.Η.

Παράλληλα, θέλοντας να ανακουφίσουμε οικονομικά τις οικογένειες του νησιού μας, προετοιμάζουμε τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου τα οποία και θα ξεκινήσουν με την έγκριση του προϋπολογισμού της ΚΕΔΑ.

Σε συνεργασία με τον ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου έχουμε ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τμημάτων Βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Συνεχίζουμε δυναμικά για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα Άγονη Γραμμή – Γόνιμη και σύντομα ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα δράσης για το μέλλον.

Νίκος Χουντής προς Γιούνκερ: «Είστε άξιος εκπρόσωπος της αυταρχικής Γερμανικής Ευρώπης, του κοινωνικού και εργασιακού Μεσαίωνα».

skitso-4-thumb-medium

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έγινε με την παρουσία του προέδρου του Eurogroup κ. Γιούνκερ, τόνισε τα εξής:

«Κύριε Γιούνκερ, σε συνέντευξή σας σε γερμανική εφημερίδα δηλώσατε ότι εάν στην Ελλάδα ενισχυθούν ακραία κόμματα σε βαθμό που το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν να φτιάξουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και αυτοί που θα κυβερνήσουν, θελήσουν να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα σωτηρίας, θα αποχωρήσει και η Ευρώπη. Σε άλλη συνέντευξη συμπληρώσατε ότι χρειάζεται ένας Επίτροπος για την Ελλάδα.

Θέλω να σας πω ότι ο εκβιασμός σας είναι για τους Έλληνες προφανής. Τι μας λέτε;

Πρώτον: Ή ψηφίζετε τα κόμματα που στηρίζουν σήμερα το μνημόνιο, που δεν είχαν το θάρρος, δεν είχαν την αντοχή να υπερασπιστούν τον ελληνικό λαό από την ταπείνωση ή τώρα που εξασφαλίσαμε τις τράπεζες, τώρα που εξασφαλίσαμε την επικυριαρχία με επιτρόπους και γκαουλάιντερ, τώρα που σας έχουμε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, να ξέρετε ότι δεν μπορείτε να ψηφίσετε την κυβέρνηση και το κόμμα που σας αρέσει. Δηλαδή, μας υπόσχεστε επιλεκτική δημοκρατία. Και που το λέτε αυτό; Στην χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία.

Πριν λίγους μήνες θα έλεγα στον πρόεδρο της ευρωζώνης ότι η θέση του δεν του επιτρέπει να κάνει τέτοιες ‘αγενείς’ δηλώσεις. Θα του έλεγα ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να χαρακτηρίζει ακραίο κάθε άλλο ελληνικό κόμμα εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Θα του έλεγα ότι δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να μας επιβάλει ποια κυβέρνηση θα έχουμε στην Ελλάδα.

Δεν σας τα λέω αυτά, όμως, γιατί αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας έναν άξιο εκπρόσωπο μιας Ευρώπης που έχει διαμορφώσει ένα τραπεζικό και δημοσιονομικό ‘Νταχάου’, έναν κοινωνικό και εργασιακό Μεσαίωνα. Μιας Ευρώπης της σιδηράς πειθαρχίας, μιας Γερμανικής Ευρώπης. Γι’ αυτό κ. Γιούνκερ δε σας ρωτάω από πού αντλείτε το δικαίωμα να κάνετε αυτές τις 'αγενείς' δηλώσεις για την πατρίδα μου».